Megállított török kamionok: pár száz engedély ideiglenesen, csak hogy ne legyen nagyobb balhé

iho   ·   2017.11.27. 13:45
torok_kamion0

A 444.hu-n jelent meg vasárnap, hogy a török sajtó szerint a magyar vámosok feltartóztattak 400 török kamiont. Igen, így van. Fatih Sener, a Nemzetközi Áruszállító Szövetség isztambuli vezetője igazat mondott, amikor kijelentette, a magyar hatóságok nagyjából négyszáz török kamiont nem engednek be Magyarországra.

De mi és miért történt?

Magyarország gépjárműadóval sújtja a határon belépő harmadik országos kamionforgalmat, így például a törököket is akkor is, ha hazánkba hoznak árucikkeket, és akkor is, ha csak keresztülhaladnak az országon, és továbbmennek Nyugat-Európába. Ugyanakkor emellett útdíjat is fizetnek ezek a cégek.

A török fél a két adónem együttes kivetését vitatva bíróságra vitte az ügyet, mondván az EU–török-megállapodások értelmében nem adóztathatóak a tehergépjárművek. A bíróság a török félnek adott igazat, ők ezt követően precedensértékűnek vélve az esetet arra az álláspontra jutottak, hogy a mentes fuvarozói engedély jár nekik. Magyar oldalon viszont nem módosították a törvényt, ezért a gépjárműadó továbbra is hatályban van – az őszi adómódosító csomagban sincs benne az, hogy ezt tervezné a kormány. A vita során Budapest megmakacsolta magát, és úgy döntött, nem juttat el engedélyeket a török határon azokat kibocsátó partnerének, amely miatt a román és török–bolgár határon feltorlódtak a kamionok. A kamionokból nyolcvan Magyarországra jön, a többi tranzit, leginkább nyugat-európai gyártók, autóipari üzemek beszállítóinak az áruit viszi. A hétvégén válságtanácskozást hívtak össze a törökök, amelynek hatására pár száz engedélyt kiadott végül Magyarország, hogy a nyugat-európai a célországok címzettjei időben megkaphassák áruikat, de a probléma rendezetlen maradt egyelőre.

A 444.hu lapszemléjében az is olvasható, hogy „Sener szerint Magyar Levente, a Külügyminisztérium államtitkára korábban ígéretet tett arra, hogy a magyar hatóságok az év végéig mindenképpen ellátják majd a török kamionokat a belépéshez szükséges dokumentumokkal.” Ezek szerint ez csak ennek a tárgyalásnak a hatására valósult meg.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek