Megbüntették a holland vasutat

iho/vasút   ·   2012.03.16. 15:47

Hollandia infrastruktúráért felelős miniszterasszonya, Melanie Schulz van Haegen-Maas Geesteranus pénzbüntetést szabott ki az NS-re, méghozzá a törvényben megszabott maximális összeget, 2,75 millió eurót. Amennyiben a vasúttársaság javít teljesítményén, csökkenhet a ténylegesen kifizetendő pénzösszeg – írja az International Railway Journal.

A Nederlandse Spoorwegen vonatainak pontosság tavaly rekordszintet ért el: 94,7 százalékuk menetrend szerint vagy öt percnél kisebb késéssel ért célba. Haegen-Maas Geesteranus szerint a büntetés mégis jogos, mivel az utasok elégedettsége az elvárt szint alatt maradt. Az utastájékoztatás, a személyzet rendelkezésre állása és az ülőhelyek száma is kritika tárgyává vált az ügyfelek körében.

Egy évvel korábban is hasonló büntetést kapott a vasúttársaság, akkor – teljesítményének javításával – 2,03 millió euróra tudta lealkudni az NS a befizetendő összeget.

Hasonló szankcióknak vetették alá a vasúti infrastruktúra-kezelőt, a Prorailt. Az állomási információszolgáltatás gyér színvonala miatt 300 ezer eurót kell az államkasszába fizetni. Ráadásként az említett feladatkört át kell adnia az NS-nek.

Hollandiában a Prorail és az NS közszolgáltatási szerződését úgy kötik meg, hogy számtalan minőségi paramétert írnak elő éves szinten. Ha ezeket nem teljesítik a vállalatok, fizetniük kell.

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút Kiemelt ajánlatok

Knorr-Bremse fékrendszerek a világ körül – 5. rész: Kötöttpályán Magyarországon I.

iho/vasút   ·   2022.05.14. 09:00

Sorozatunkban előző részeiben azt mutattuk be, hogy a Knorr-Bremse Budapest piacvezető vasúti fékgyártó vállalatként a világ mely távoli országaiba szállít fékrendszereket vonatok, metrók és villamosok számára. Képzeletben jártunk Afrikában, Ázsiában és a távoli Ausztráliában is. Számunkra a legérdekesebbek mégis azok a szerelvények, amelyekkel itthon találkozhatunk nap mint nap, amelyekben Budapesten tervezett és gyártott fékberendezések, fékvezérlő rendszerek és levegőellátó egységek gondoskodnak a biztonságos fékezésről.