Megint szakadékba zuhant egy iskolabusz

MTI   ·   2011.12.25. 09:13
A délnyugat-kínai Jünnan (Yunnan) tartományban még szombaton történt a baleset. A nyolcszemélyes járművel tizennégyen utaztak, köztük hat iskolás. Hat ember halt meg a balesetben, nyolcan megsérültek.

A közvéleményből mély haragot váltott ki, hogy az utóbbi hetekben sorozatban történtek tragikus balesetek nem megfelelően karbantartott iskolabuszokkal. Az illetékes hatóság a biztonság fokozásának érdekében azonnali intézkedéseket követelt, rámutatva, nem tartható az az állapot, hogy az iskolabuszok gyakran túlzsúfoltak és rossz műszaki állapotban vannak.

Két héttel ezelőtt a kelet-kínai Csiangszu (Jiangsu) tartományban tizenöt kisiskolás vesztette életét, amikor az őket szállító autóbusz megpróbált elkerülni egy ütközést, ám felborult. Másfél hónapja pedig 19 óvodás és két felnőtt halt meg egy balesetben: az őket szállító kilencszemélyes minibuszra összesen 62 ember préselődött fel, majd a jármű egy teherautóval ütközött össze.

Az oktatási tárca felmérése szerint Kínában több mint 285 ezer iskolabuszt üzemeltetnek, amelyek közül azonban mindössze ötvenezret vásároltak meg az óvodák vagy az iskolák, a többit bérlik, nem ritkán a szülők bevonásával.

A vidéki helyi kormányzatok és tanintézetek nagy része arra panaszkodik, hogy költségvetésük nem teszi lehetővé a buszok beszerzését és fenntartását. Felmérések szerint az összes járműnek alig 10 százaléka felel meg a tavaly közzétett központi szabványnak.

A közúti biztonság is súlyos probléma Kínában, sok baleset következik be amiatt, hogy az utak nem megfelelően karbantartottak, a sofőrök pedig fittyet hánynak a szabályokra.

Kapcsolódó hírek