Megkapta a környezetvédelmi jóváhagyást a Nagyvárad és Arad között megépítendő gyorsforgalmi autóút

MTI/iho   ·   2023.10.03. 08:15
00_nagyszalontai_autout

Megépülte után a magyarországi M44-es úthoz Nagyszalontánál kapcsolódik.

A kétszer két sávos, 119 kilométeres autóút a legnagyobb olyan infrastrukturális beruházás Romániában, aminek a megvalósítását az önkormányzatok átvették a közlekedési minisztériumtól, és a Lugos és a dél-romániai, Duna-parti Calafat között megépítendő gyorsforgalmi úttal együtt része a Balti-tenger és az Égei-tenger között kialakítandó Via Carpathia közlekedési folyosónak, amiről a Három Tenger Kezdeményezés országai állapodtak meg.

Az Arad megyei Kisjenőnél megváltoztatták a korábban kijelölt nyomvonalat, hogy a sztráda és az itt megépítendő csomópont ne érintse a védett természeti élőhelyeket.

A környezetvédelmi engedélyt a tervezettnél később adták ki, így nem valószínű, hogy tartható az eredeti ütemterv, miszerint már idén kiírhatják a versenytárgyalást a gyorsforgalmi út megépítésére, mivel a műszaki tervet is véglegesíteni kell még. Az Arad–Nagyvárad gyorsforgalmi utat három szelvényre bontják:

  • Nagyvárad–Nagyszalonta,
  • Nagyszalonta–Kisjenő,
  • Kisjenő–Arad.

A projekt része egy nagyváradi öt kilométeres és egy aradi három kilométeres bekötőút, valamint az a csaknem tíz kilométeres útszakasz, amely Nagyszalontánál a magyar határhoz vezet, és megteremti az összeköttetést a Békéscsabára vezető M44-es úttal.

A beruházás becsült értéke kétmilliárd euró, európai uniós forrásokból finanszírozzák. Megvalósítására a Bihar és Arad megyei, illetve a nagyváradi és Arad városi önkormányzat partnermegállapodást kötött a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társasággal. Eredetileg az út használatba adását 2026-ra irányozták elő.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek