Megkezdődött a próbacölöpözés a miskolci Y-híd építésénél

iho/közút   ·   2020.04.09. 15:00
400px_miskolc_yhid

Látványos munkákkal folytatódik az úgynevezett Y-híd építése Miskolcon. A projekt során részben előre gyártott elemekből álló, részben monolit vasbeton szerkezetű, háromágú híd épül. A 12 plusz négy támaszú műtárgy a meglévő szintbeli vasúti kereszteződést fogja kiváltani, jelentősen növelve ezzel a csomópont forgalomáteresztő képességét. A kivitelezési munka eddig jellemzően az útban lévő épületek elbontásából állt. Halad a közműkiváltások előkészítése és terveztetése, a híd terveit mostanában véglegesítik. A híd támaszrendszereinek előzetes kitűzése is megtörtént. A próbacölöpözés helyének kijelölését követően meg is kezdődött a próbacölöpözés a hídalapozás statikai tervének véglegesítéséhez: a hidraulikusan megterhelt próbacölöp mérési eredményei alapján állapítják meg, hogy a tervezett cölöpök megfelelőek vagy esetlegesen módosításra lesz szükség. Ezt követően a híd Vörösmarty és Kisfaludy utcák találkozásától keleti irányban tervezett támaszait alakítják ki, majd a támaszok által határolt területen kezdődik meg a híd és a kapcsolódó támfal építése. A munkálatok jelenlegi fázisa 2021 elejéig tart, ez idő alatt a Pfaff Ferenc és Kisfaludy Károly utakon továbbra is haladhat a forgalom.

Megkezdődött a leendő Y-híd próbacölöpözése Miskolcon. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: NIF Zrt.)

A kormányhatározat az Y-híd megépítéséről 2018-ban született meg a Modern Városok Program keretében. Az alapkőletételére tavaly ősszel került sor. A nettó 13,5 milliárd forint értékű beruházás 2022 végi átadásával a tervek szerint megszűnnek a környéken csúcsidőben jelentkező torlódások; akik a Martinkertváros felől hagyják el Miskolcot, nem kell majd keresztülmenniük a Belvároson.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból megvalósuló projekt ütemezésében a kialakult járványügyi helyzet és az ahhoz kapcsolódó intézkedések ellenére sincs különösebb csúszás. A kivitelező He-Do Kft. mindent megtesz a folyamatos előrehaladás érdekében.

A jelenlegi hazai közlekedési fejlesztésekből Miskolc városa sem marad ki: zajlik a borsodi megyeszékhelytől a magyar–szlovák országhatárig, Tornyosnémetiig vezető M30-as autópálya építése. A közel hatvan kilométeres szakasz forgalomba helyezése után Budapest és Kassa között végig autópályán lehet majd haladni. A gyorsforgalmi út befejezésével Magyarország 2022-re elsőként végezhet a Baltikumtól a Fekete-tengerig nyúló Via Carpatia útvonal magyar területre eső szakaszainak kivitelezésével. A folyosó az érintett országok keleti régióit összekötve bővíti majd Kelet-Közép-Európa belső, észak–déli irányú gyorsforgalmi kapcsolatait.

Tavaly két további, helyi gazdaságélénkítő hatású beruházás is bekerült az Útprogramba, mely Miskolc gyorsabb és biztonságosabb megközelítését teszi majd lehetővé. Az egyik a 37-es főút Gesztely és Szerencs közötti szakaszának négysávúsítása, a másik pedig a 26-os főút Sajószentpéter és Berente elkerülő közötti szakaszának megépítése.

Miskolc elérése nemcsak közúton, hanem vasúton is érezhetően javul hamarosan: jelenleg is zajlik, és év végére befejeződik a 80a vasútvonal Rákos–Hatvan szakaszának korszerűsítése. A Füzesabonyig tartó folytatás a következő, 2021-től kezdődő uniós ciklusban kaphat támogatást.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek