Megújul a szabadkai vasútállomás felvételi épülete

iho/vasút   ·   2012.02.17. 17:28

A Magyar Szó.com beszámolója szerint az 1882-ben átadott épületén utoljára a nyolcvanas évek második felében végeztek nagyobb felújítási munkálatokat. Akkor renoválták a tetőszerkezetet, az előcsarnokokat, kiépült a központi fűtés, valamint megújultak a vizes helyiségek is. A szolgálati helyiségek öt évvel ezelőtt estek át a ráncfelvarráson. Azóta az épület állapota ismét leromlott, szükségessé vált a tető, a teljes szigetelés, valamint a teljes külső burkolat felújítása, parkolóhelyek kialakítása és a teljes vízvezeték hálózat cseréje.

Az épület felújítására mintegy hét millió eurót szán a Szerb Államvasutak (Železnice Srbije), melyet az az Európai Fejlesztési Banktól kapott hitelből fedezne, de a pontos költségek nem ismertek.

Az állomásépület megújulása az egyik első lépése lehet a Szeged–Röszke–Horgos–Szabadka–Csikéria–Bácsalmás–Baja vasútvonal újranyitásának, melynek megvalósíthatósági tanulmányát tavaly novemberben mutatták be. A tanulmány összeállításakor a szakemberek két verziót vizsgáltak. Az első szerint a beruházás egy fázisban, 2019-ig valósulna meg,. A másik terv alapján a kivitelezést két részre bontanák, e szerint 2019-ig a Szeged–Szabadka vonal korszerűsítése, illetve a Szabadka–Bácsalmás vasúti kapcsolat helyreállítása történne meg, a teljes projekt pedig 2027-re fejeződhetne be.

Azonban a projekt további alakulásáról, döntéshozatalról nem tudott beszámolni a Magyar Szó.com.

Kapcsolódó hírek