Megújulhat a kenderesi vasútállomás

iho/vasút   ·   2017.08.03. 13:19
400px_kenderes

A 102-es számú Kál-Kápolna–Kisújszállás vasútvonalon található Kenderes vasútállomása 2014-ig három vágánnyal üzemelt. A 100-as vonal felújításával egyidejűleg viszont elveszette rangját, azóta csak szolgálat nélküli megállóként működik, egy iparvágány-kiágazással. A Magyar Építők most azonban arról ír, hogy a Magyar Közlöny szerint a körülbelül 4500 lakosú kisváros méretéhez képest impozáns épületet, mely az egyik legszebb magyar vasútállomásnak számít, kormányhatározattal műemléki védelem alá vették és döntöttek a felújításáról is.

Korhű állapotúra újíthatják fel Kenderes neobarokk stílusú vasútállomását (fotó: Szente-Varga Domonkos, vasutallomasok.hu)

Az állomás egyedi, neobarokk kinézetét a híres kenderesi Halasy-Horthy kastélyhoz való közelségének köszönheti. Horthy Miklós kormányfő idősebbik fia, a kormányzóhelyettes Horthy István – aki például a 424-es gőzös tervezésében is részt vett, 1934-től 1938-ig a MÁVAG vezetője, 1938-tól 1942-ben bekövetkezett haláláig vezérigazgatója, 1940-től pedig a MÁV elnöke is volt – szeretett vasúton közlekedni és gyakran látogatott ide. 1931-ben külön kormányzói várótermet is létrehoztak az épületben. A második világháború után azonban az állomás és a kastély is elvesztette jelentőségét, és mára már a váltóállító őrházak sincsenek meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek