Megújuló ír dízelmotorvonatok

iho/vasút   ·   2023.02.26. 12:00
ie_class29000_aura

Az ír nemzeti vasút Iarnród Éireann tizenhét Class 29000-es szerelvénye korszerűsödött a tervezett élettartamuk közepén.

A járművek új kinézetét a haszongépjármű-grafikai specialista Aura Brand Solutions álmodta meg. A felújítás során minden eddigi márkajelzést eltávolítottak a CAF-gyártmányú, négykocsis vonatokról, melyek teljes rozsdásodásgátló kezelést kaptak, majd a tetőt és a vezetőfülkék elejét fújták le festékkel. Ezt követően a graffiti elleni védelem érdekében minden vonatot bevontak a 3M cég 3M180Mc típusú filmfóliájával, valamint 3M8993 és 8588G típusú fedőrétegekkel.

Az Aura a munkák szabályozott hőmérsékletű környezetben történő elvégzéséhez egy fedett területet is létrehozott. A minőségre a cég és a 3M hatévnyi garanciát vállal.

Az Aura továbbra is az Iarnród Éireann (IE) támogatója a karbantartásban: a vasúttársság több szakemberét is kiképezte a járműveken keletkezett kisebb károk javítására, a kisebb elemek eltávolítását és cseréjét is beleértve – számol be a Railway Gazette.

A Iarnród Éireann huszonkilencet szerzett be a baszk CAF által 2002 és 2005 között gyártott, CxK típusú Class 29000-esekből. A 81,5 méter hosszú dízelszerelvények 185 ülőhelyet és 634 állóhelyet kínálnak, legnagyobb üzemi sebességük százhúsz kilométer per óra. A vonatok 2003 nyara óta közlekednek a dublini elővárosi vonalakon.

(Nyitóképünkön az IE Aura által felfrissített egyik Class 29000-ese. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Vasút Nagyvasút

Személyvonat siklott ki Lengyeltótiban

MÁV/iho   ·   2024.06.18. 10:20

A Desiro három tengellyel lépett ki a sínekről. A Kaposvár–Fonyód vonalon és a Helikon interrégióknál jelentős késéssekkel kell számolni. Az eseményhez a dombóvári segélyvonat vonult ki.