Megújult a Gigantok címere

iho/vasút   ·   2019.07.29. 09:00
400px_gigant_cimer

Harminckét éve, 1987-ben a vasutasnapi ünnepségsorozat keretében hét V63-as mozdonyt neveztek el Magyarország egy-egy jelentős vasúti csomóponti városáról. A mozdonyok oldalát a városnevet viselő címerpajzzsal díszítették: a 013-as Dombóvár, a 017-es Celldömölk, a 023-as Püspökladány, a 030-as Szolnok, a 034-es Budapest-Ferencváros, a 035-ös Cegléd, a 036-os pedig Hatvan állomását hirdeti. Utóbbi három gép 1987. július 10-én kapta meg a címerpajzsokat a hatvani vasútállomáson.

Megújultak a Gigantok címerpajzsai. A felvételen a Hatvan városáról elnevezett 036-os újragyártott dísze látható

A pajzsok az elmúlt három évtized alatt kinézetükben és fizikailag is megfogyatkoztak. A még a mozdonyok oldalán megtalálhatókat meglehetősen kikezdte az idő vasfoga, néhány másik meglévő irodákba, magángyűjteményekbe vándorolt, több viszont máig nem került elő.

Nemrég belső kezdeményezés indult a MÁV-Starton belül a pajzsok újragyártása érdekében, hogy az eredetivel közel megegyező állapotot helyreállítsák. A díszek legyártásában és felhelyezésében a Szolnoki Járműjavító dolgozói segítettek. A már 630-as sorozatú hatlábúak közül először a 013-as kapta vissza a pajzsokat és a feliratot Dombóváron. Ezt követően idősorrendben a 034, 023, 035, 030, 017 és a 036-os kapta meg a vadonatúj pajzsokat a Szolnoki Járműjavítóban. A pajzsokat a továbbiakban már csak akkor szabad leszerelni, ha sérül a pajzs vagy a géptér oldalfala.

Az elmúlt hetekben ismét egyre többször lehet látni személyszállító vonatok élén Gigantokat. A „hatlábúakra” azért van szükség, mivel egyre több az üzemképtelen, javításra váró, vagy csak korlátozottan bevethető Szili, továbbá a sátoraljaújhelyi villamosítás okán is plusz villamos mozdonyokra van szükség az északkeleti végeken.

A Ganz-gyártású V63-asokról sok-sok további részletet az Indóház Extra 2017/II–III. számában is olvashatnak, az újságokat ide kattintva rendelhetnek meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek