Megújulva várja a nyitást a BKV szentendrei múzeuma – továbbra is egy buszjegy áráért

iho/vasút   ·   2021.02.13. 09:00
02_szentendrei_muzeum

Bár a múzeumok még országszerte zárva tartanak, Szentendrén már nagyon készülnek a nyitásra: elkezdték az 1992-ben létrehozott kiállítás megújítását.

A több lépcsőben megújuló tárlat Budapest közösségi közlekedésének történetén kalauzolja végig a látogatókat – a kezdetektől egészen napjainkig. Az új közlekedéstörténeti kiállítás kiemelt figyelmet szentel a BKV immár több mint fél évszázados történetének.

(fotók: BKV)

Elsőként a BKV múltját, korszakait, főbb járműtípusait, közlekedéstörténeti eseményeit ismertető kiállításrész készült el. A főváros arculatát a hetvenes-nyolcvanas években meghatározó BKV-s Ikarusokon, Ganz-villamosokon kívül azonban olyan különleges közlekedési eszközök múltjába is bepillanthatnak, mint a 150 éves Sikló és az 50 éves Libegő. A szintén 50 éves budapesti metróközlekedésről sem feledkeznek meg. Az új tárlat az utastájékoztatás, vagy éppen a jegyértékesítés kalauzoktól jegyértékesítő automatákig tartó történetét is feleleveníti.

Az 1914-ben épített, egykori BHÉV-kocsiszín ma már műemléki épület, az itt létrehozott múzeum, – amely öt kiállítóteremmel, bemutatócsarnokkal, szabadtéri kiállító területtel várja a közlekedés iránt érdeklődőket – jövőre lesz 30 éves. Az új kiállítás képi világát és információgazdagságát kiegészítik a nosztalgiát ébresztő századfordulós, békebeli villamosok és egyéb patinás közlekedési eszközök. Az országos gyűjtőkörű muzeális gyűjtemény udvari, szabadtéri sínein megtalálhatóak többek között a BHÉV egykori járművei is, vagy éppen más, olyan unikumnak számító ipartörténeti emlék, mint a Ganz-Hunslet metrószerelvény motorkocsijának prototípusa, a pécsi pótkocsiból épített sínhálózatmérő, vagy a Mukiból épített síncsiszoló.

A Városi Tömegközlekedési Múzeum címe, nyitva tartása

2000 Szentendre, Dózsa György út 3. – közvetlenül a HÉV végállomás és a Volán pályaudvar mellett.

A múzeum szezonálisan, április 1-jétől október 31-éig tart nyitva, amely a járványügyi veszélyhelyzet korlátozásai miatt változhat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek