Menetrendváltás Szlovákiában: kettévágják a déli fővonalat, cserébe Kassa–Budapest kétóránként

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.12.05. 19:30
ZSSK

A jövő évi menetrend Szlovákiában több vonatot tartogat az utasok számára, de lesz, ahol megnehezítik az utasok életét. 

A szlovák közlekedési minisztérium jóval több járatot rendelt meg a ZSSK állami tulajdonban lévő vasúttársaságtól. A jövő évi menetrendi időszakban összesen 35,8 millió vonatkilométert (ez kétmillióval több, mint most) kell teljesítenie a szolgáltatónak. Legutóbb 2000-ben volt ekkora megrendelése a ZSSK-nak. 

A szlovákok a nemzetközi vonatok tekintetében leginkább a Kassa és Budapest közötti kétórás ütemet emelik ki. Hidasnémetin keresztül így végre minőségi EC/IC összeköttetés alakul ki. Kérdés a járatok kihasználtsága, hiszen a kassai agglomerációban sehol nem áll meg a vonat. A belföldi vonatkínálat a főbb vasútvonalakon marad a régiben, csak kozmetikai változtatásokat, igazi egyperceseket eszközölnek. Teljesen átalakítják viszont a déli fővonal (Pozsony–Besztercebánya/Zólyom–Kassa) járatok koncepcióját. Az eddigi váltakozó, egyszer Kassára, másszor Besztercebányára közlekedő járatokat teljesen elkülönítik, azt is mondhatjuk, hogy megint csak kettévágják a déli vonalon közlekedő közvetlen Pozsony–Kassa járatokat. Külön járatok közlekednek december 12-től Pozsony és Besztercebánya, Zólyom és Kassa, valamint Besztercebánya és Ruttka(–Ostrava) irányban. Öröm az ürömben, hogy a közvetlen járatok hiányát pótolva két vonatpárral több közlekedik majd Zólyom és Kassa között. Így napi hat pár regionális gyorsvonat (RR kategória) pendlizik a jelenlegi négy pár helyett. Ugyancsak nő a vonatok száma a Pozsony és Privigye közötti szakaszon, napi hat pár lesz a kínálat. Újdonság, hogy lesznek közvetlen járatok Nagyszombat és Nyitra között is, Galgócon keresztül. 
A belföldi forgalomban a Kassa és Pozsony között közlekedő IC járatok menetideje három perccel meghosszabbodik a tervezett pályafelújítási munkák miatt -  a leggyorsabban 4 óra 43 perc alatt lehet majd eljutni Pozsonyból Kassára, Zsolnán keresztül. A menetidőnövekedés oka a zsolnai csomópont átépítése. 
 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek