Metrópótlók az Üllői úti kerékpársávban hétfőtől, ha muszáj

iho/közút   ·   2020.07.11. 09:00
ulloi_uti_kerekparsav0

A Semmelweis Klinikák és a Corvin-negyed metróállomás felújítása miatt, július 13-ától, hétfőtől az M3-as metrópótló buszok mellett az M30-as állomáspótló buszok is az Üllői úton járnak. Az utasok kényelmét szolgáló pótlóbuszok megjelenésével kisebb forgalmi változás lép életbe az Üllői útnak a Nagyvárad tér és a Névtelen utca közötti szakaszán.

 

Pótlóbuszok igen, autók, motorok nem

Az Üllői úton kialakított ideiglenes kerékpársávok olyan vegyes forgalmi sávvá alakulnak, amelyeken a használatot a „Behajtani tilos, kivéve BKK, kivéve kerékpár” tábla szabályozza. Ez azt jelenti, hogy az Üllői útnak a Nagyvárad tér és a Kálvin térhez közeli Névtelen utca közötti szakaszán a szélső forgalmi sávot a kerékpárral közlekedők mellett a BKK járatai is használhatják kellő körültekintéssel. Azonban autóval, motorral, taxival továbbra is csak a kanyarodáshoz való felkészüléskor szabad ráhajtani erre a sávra.

A metrópótló autóbuszok vezetői mérlegelhetnek, hogy az aktuális forgalmi helyzetben szükséges-e használniuk a szélső forgalmi sávot. Ha a belső sávokban közlekedve is tartható a menetrend, akkor nem kell ráhajtaniuk a kerékpársávra. Ha viszont a forgalmi helyzet, torlódás azt indokolja, akkor haladhatnak a szélső sávban is. Ilyen esetben a biciklivel közlekedőket a középső sáv használatával kikerülhetik.

 

Alternatív útvonalak a kerékpárral közlekedőknek

A megváltozó forgalmi rend ellenére az Üllői úton továbbra is lehet kerékpárral haladni, azonban akik szeretnék biciklivel elkerülni ezt a szakaszt, azok számára több alternatív útvonal is rendelkezésre áll.

  • A Baross utcában folyó kerékpárosbarát átalakítások napokon belül befejeződnek. Itt a Nagykörúton kívüli szakaszon busz- és bringasávok, a Nagykörúton belül pedig forgalomcsillapítás – az autók maximum 30 kilométer/órával haladhatnak – segítik a biztonságosabb közlekedést.
  • A Baross utca mellett érdemes mérlegelni a közeli Tompa utca használatát is, ahol két irányban lehet haladni kerékpárral. Ráadásul a Tompa utca által érintett nagykörúti jelzőlámpás kereszteződésben néhány napon belül már egyenesen tovább lehet haladni a Bakáts tér felé.

A szakemberek további útvonalak átalakítását is vizsgálják a felsoroltak mellett.

A megváltozott forgalmi helyzet a megszokottakhoz képest nagyobb figyelmet igényel az erre közlekedőktől. A Budapesti Közlekedési Központ mindenkit arra kér, hogy legyen türelmes, körültekintő függetlenül attól, hogy autóval, biciklivel, vagy busszal közlekedik.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek