Modern vasút lesz Rijekától Budapestig

MTI   ·   2013.05.03. 23:26
Az évtized végére Horvátországnak modern vasúti pályája lesz Rijekától (Fiume) a magyar határig – jelentette ki Zoran Milanovic horvát miniszterelnök pénteken az adriai kikötővárosban. A horvát kormányfő, valamint Sinisa Hajdas Doncic tengerügyi, infrastrukturális és közlekedési miniszter, Siim Kallas uniós közlekedési biztossal, az Európai Bizottság (EB) egyik alelnökével tárgyalt Rijekában. A megbeszélésen az V/B közlekedési folyosóról, illetve a vasúti korridorról volt szó.

Horvátország hangsúlyozta szándékát, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban befejezze a Rijeka–Botovo (magyar határ) vasúti pályát, amelyet EU-alapokból társfinanszíroznának. Ez a vasútvonal rendkívül fontos a rijekai kikötő miatt, mert gyorsabbá és könnyebbé teszi az áruszállítást Közép-Európa felé. A projekt összértéke mintegy kétmilliárd euró.

A horvát közszolgálati rádió és televízió (HRT) tudósítása szerint Kallas a találkozón rámutatott a hajószállítás fontosságára, hozzátéve, hogy az EB lehetővé teszi az európai kikötők fejlesztését és modernizációját. Az áruszállítás jövője a különféle szállítási módok összekapcsolásától függ – mondta az észt politikus.

Hangsúlyozva, hogy Horvátország hamarosan az Európai Unió tagja lesz, az európai biztos azt fejtegette, hogy ehhez hozzá kell igazítani a kikötő infrastruktúráját is.

Rijekában pénteken két új kikötői darut helyeztek üzembe, amelyek értéke együttesen ötmillió euró.

Kapcsolódó hírek