Most már ez lesz: minden pályahibát kiszűr, aztán valahogy valamiből egyszer majd megcsinálja a vasúttársaság, mint most, a 106-oson

iho/vasút   ·   2023.09.02. 15:55
00_106_pocsaj

A Debrecen–Nagykereki vonalon az elmúlt napokban mérővonattal végzett ellenőrzések során, a korábbi felújítással nem érintett szakaszon, több helyen pályahibát fedeztek fel. A közlekedés biztonsága érdekében emiatt egyes szakaszokon a mai naptól sebességkorlátozást kellett bevezetni, amely várhatóan tíz perccel hosszabb menetidőt okoz. Az ennél is nagyobb késések elkerülése érdekében több vonat helyett pótlóbuszokat közlekedtet a MÁV-Start. Várhatóan szeptember közepétől vágányzári menetrend szerint fognak egyes vonatok helyett pótlóbuszok közlekedni. A módosított menetrendet éppen tervezik.

Sáránd és Derecske-Vásártér megállóhely között a nyári, előre tervezett vágányfelújítási munkákkal időre végeztek a szakemberek, több mint hat kilométeres szakaszon szüntetve meg az addig fennálló sebességkorlátozásokat – közölte a MÁV. A munkálatok műszaki átvétele rendben zajlott, az érintett vonalszakaszon korlátozás nélkül közlekedhetnek a vonatok. A műszaki átvétellel egybekötve az egész vonalon elvégezték az ilyenkor szükséges úgynevezett vágánygeometriai vizsgálatokat. A kiértékelés során a pályafelújítás által nem érintett szakaszokon olyan pályahibák jelentkeztek, amelyek elsősorban a vonal korossága és az idei év rendkívüli időjárási körülményeinek együttes hatása miatt alakulhattak ki.

Ezek közül a legjelentősebb pályahibákat – amelyek miatt szüneteltetni kellett volna a vonatforgalmat – a biztonságos vasúti közlekedés érdekében múlt vasárnapról hétfőre virradó éjszaka a hőmérséklet enyhülésekor, azaz kedvezőbb hőmérsékleti körülmények között azonnali beavatkozással megszüntettek. A Derecske és Konyár közötti szakaszon több kilométeren olyan mértékű a pályaromlás, hogy csak jelentősebb, előre tervezett pályakarbantartások során lehet elhárítani azokat. Addig itt csak 20 kilométer/órás sebességkorlátozás mellett haladhatnak a vonatok. A lassújelek bevezetésével a pálya továbbra is járható, a vasúti közlekedés biztonságos.

A korábbinál lassabb pályasebesség mintegy tíz perccel nyújtaná a menetidőt, azonban az egyvágányú pálya sajátosságai miatt a napközbeni vonatok már jelentősebb késést halmoznának fel; eleve csak 60 kilométer/órával közlekedhettek ezen a mellékvonalon a személyvonatok. Ennek mérséklése érdekében szeptember 4-étől az eddiginél több vonat helyett szállítják az utasokat pótlóbuszok. A vasúttársaság az első napok tapasztalatai után szükség szerint a későbbiekben változtatni fog a pótlási renden, hogy a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel járjon a vonatpótlás az utasok számára. A frekventáltabb vonatjáratokat az utasforgalom figyelembevételével egyes szakaszokon több busszal pótolják.

 

Közlekedési rend

Szeptember 4-én hétfőtől a nagyobb késések elkerülése érdekében pótlóbusz közlekedik:

  • naponta a Debrecenből Nagykerekibe 9:47-kor és a Nagykerekiből Debrecenbe 11:30-kor induló vonatok (36722, 36725) helyett,
  • munkanapokon pedig a Debrecenből Nagykerekibe 14:45-kor és 17:12-kor, továbbá a Nagykerekiből Debrecenbe 19:33-kor induló vonatok (36716, 36746, 36711) helyett is.

Munkanapokon a jelenleg érvényben lévő alapmenetrend szerint is pótlóbusz közlekedik:

  • a Debrecenből Nagykerekibe 6:45-kor, 11:20-kor, 15:20-kor és 19:20-kor (36752, 36714, 36726, 36728), valamint
  • a Nagykerekiből Debrecenbe 4:03-kor, 8:03-kor, 13:33-kor és 17:33-kor induló S506-os vonatok (36769, 63737, 36735, 36733) helyett.

A buszok az érintett településeken a vasútállomások elől indulnak, kivéve Derecske-Vásártérnél, ahol a Konyári út és Vágóhíd utca sarkán létesített megállóban, illetve a Konyári Sóstófürdőnél, ahol Hosszúpályiban a Messzelátó-Sóstó nevű Volánbusz megállóban állnak meg.

Egy korábban eltervezett, Debrecen állomáson végzett felsővezeték-karbantartás miatt a Debrecen–Nagykereki vonalon néhány további hajnali vonat helyett pótlóbusszal utazhatnak az utasok szeptember 5-étől 9-éig, valamint 12-étől 16-áig

  • a Debrecenből 1:50-kor Nagykerekibe (36710), valamint
  • a Nagykerekiből 3:30-kor és 4:22-kor Debrecenbe induló személyvonatok (36719, 36729) helyett.

Korábban megírtuk, hogy a vágányzár után leközlekedő mérővonat augusztus 27-én több helyen is hibát talált a pályageometriában. Mivel több szelvényben is – nem csak Sáránd és Konyár között – eltérést tapasztaltak a szakemberek, a vasúttársaság gondoskodott a másnapi vonatpótló autóbuszok forgalomba állításáról. Huszonnyolcadikán kora reggel a buszok valóban elindultak, de a vonatinfón kilenc körül felbukkant egy Desiró a 106-oson. Utánajártunk, és kiderült, hogy, hogy nem, de 08.05-kor visszadták a pályát a forgalomnak. A többi már a fentiekből derül ki.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek