Most már tényleg csinálják: elkezdődött a Budapest–Belgrád vasútvonal fejlesztése

iho/vasút   ·   2020.07.13. 18:00
150-esill0

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a projekt megvalósítását irányító vállalatokkal tartott mai ülésen elmondta, hogy az előkészületek ütemterv szerint haladnak és a beruházás várhatóan 2025-re elkészülhet.

A miniszter beszédében emlékeztetett, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztések középpontjában a vasúti projektek állnak, a tervezők, a kutatóintézetek, a mérnöki cégek számára is megnyugtató, hogy komoly lehetőségek várnak Magyarországra. Az a célunk, hogy vasúti árufuvarozás tekintetében megkerülhetetlenek legyünk, ennek egyik, több szempontból kiemelt fejlesztési területe a Budapest–Belgrád 150-es vasútvonal magyarországi szakaszának fejlesztése – tette hozzá Palkovics László. A miniszter hangsúlyozta az együttműködés fontosságát annak érdekében, hogy hatvan hónap múlva meginduljon a közlekedés az új szakaszon.

A vasútvonal felújításával Magyarország kínálja majd az áruk leggyorsabb szállítási útvonalát a görögországi kikötők és Nyugat-Európa között. Az Ázsiából Európába tartó teherforgalomból tranzitországként hazánk is profitál, így kedvező adottságaival élve a régió logisztikai központjává válhat. Emellett a két főváros közötti személyforgalomban a menetidő a jelenlegi nyolc óráról kevesebb mint a felére csökken.

A projekt megvalósításával kapcsolatos mai egyeztetésen részt vettek

  • a MÁV Zrt.,
  • az RM International Zrt.,
  • a China Tiejiuju Engineering & Construction Kft.,
  • a China Railway Electrification Engineering Group (Magyarország) Kft.,
  • a FŐBER Zrt.,
  • a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft.,
  • a Kínai–Magyar Vasúti Nonprofit Zrt. képviselői,

valamint Duan Jielong kínai nagykövet is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek