MV-22-es balesete messze északon: hadgyakorlat rossz időben

iho/repülés   ·   2022.03.19. 11:15
boeing1

Földnek vagy hegynek ütközhetett az amerikai tengerészgyalogság billenőrotoros gépe Norvégiában, négyen vesztették életüket.

A kapcsolat a kiképzőrepülést végző géppel megszakadt, a mentőalakulatok fogták az automata vészjeldó jelzéseit, a roncsok helyzetét sikerült rögzíteni, de a rossz időjárás miatt a mentőalakulatokat szállító légijárművek nem tudtak a helyszínen leszállni. A földi egységek hómobilokon elérték a roncsot és megerősítették a négyfőnyi személyzet halálát.

Az eredetileg Észak-Karolinában állomásozó alakulat gépe a Cold Response nevű, rendszeresen tartott NATO-hadgyakorlat keretében repült, északi irányban Bodø felé, de már nem érte el a bázist.

A V-22 az egyetlen, csapatszolgálatban álló billenőrotoros típus, amely helikopterként képes függőlegesen fel- és leszállni, majd könnyű szállítógépként a helikopterekhez képest sokkal magasabb sebességgel útvonalat repülni. Jelenleg az amerikai fegyveres erőknél 375 ilyen gépet alkalmaznak, a baleseti statisztikája nem túl jó, 1991, az első epülése óta a típus 12 teljes gépvesztéssel járó balesetet szenvedett, az áldozatok száma 42 volt.

A Cold Response a nyolcvanas évek óta zajlik, az északi sarkkör vidékén. Tíz évvel ezelőtt ugyanennek a NATO-gyakorlatnak a keretében Svédország északi részén, hasonlóan rossz körülmények között érte baleset a norvég légierő C-130-asát, akkor négyen haltak meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek