Nagy áremelés jöhet a pályahasználati díjaknál Szlovákiában

Korcsmáros Gábor   ·   2023.07.11. 15:30
zsskcargo

A vasúti árufuvarozók szerint akár 30–50 százalékos áremelést eredményezne az új díjszabási rendszer.

A szlovák közlekedési minisztérium átszabná a pályahasználati díjak rendszerét a vasúton. Az új árjegyzék a vasúton történő árufuvarozás díjának emelkedését eredményezi, emiatt hangos kiritika érte a minisztérium által benyújtott módosítási javaslatot. Valójában senkinek nem tetszik az új díjszabás, amely erősen megtépázná a jelenlegi kedvezmények rendszerét a vasúton. 

A szlovák közlekedési minisztérium által benyújtott vasúti pályahasználati díjakra vonatkozó fenntartható stratégia meghatározása című dokumentum szerint a vasúti pályahasználati díjakra vonatkozó évi 22,5 millió eurós kedvezmény évi 7,5 millió euróra történő csökkentését irányozza elő.

A vasúti árufuvarozók szerint akár 30-50 százalékos áremelést eredményezne ez az intézkedés, amely hátrányosan érintené a vasúti teherszállítást az országban. Az AROS vasúti árufuvarozók szövetsége a pályahasználati díjak rendszerének módosítását a jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tartják. A szövetség rámutatott, hogy Szlovákiát a rossz vasúti pályaviszonyok és drága pályahasználati díjak miatt már így is sok nemzetközi vasúti fuvarozó kikerüli. Egy további drágulás pedig a vasúti áruforgalom csökkenéséhez vezetne. Az áruforgalom a vasútról a közútra terelődne át. 

A közlekedési minisztérium közleményében azt írta, hogy nem áremelésről van szó, hanem a vasúti infrastruktúra kezelője (ŽSR) által a fuvarozóknak nyújtott kedvezmény csökkentéséről. Azáltal, hogy csökken a kedvezmény, több pénz marad a vonalak karbantartásának és korszerűsítésének finanszírozására. A szlovákiai vasúti pályaállapotok áldatlanságáról korábban is írtunk már, akkor a csehek figyelmeztettek rá, hogy mennyire el van hanyagolva a vasúti pályák karbantartása.
 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek