Nagykörút: zöldebb, biztonságosabb lesz

iho   ·   2024.02.09. 13:20
03_nagykorut_fejlesztes

A Nagykörút fejlesztéséről 2020-ban indított tervezést a Fővárosi Önkormányzat. A Nagykörút jövőképe a budapestiek véleményének kikérésével, a civil- és szakmai szervezetekkel együttműködve készült el. A felújításra három, különböző költségvetésű javaslatcsomag is készült, ami alapján a Nagykörút megújítása ütemezetten és szakaszosan tud megvalósulni a következő években.

A program részeként már a Nagykörút több fontos pontján is megvalósultak fejlesztések. Ez alatt nem szigorúan csak az utat és a járdákat értjük, hiszen a hozzá kapcsolódó terek megújítása is egy fontos lépés a körút élhetőbbé tételéhez. Felújították a Blaha Lujza teret, új, akadálymentes felszíni zebrákat alakítottak ki a Blaha Lujza téren és a Nyugati téren, végig kerékpározhatóvá vált a pesti oldal, és elkészült a körutat több ponton is érintő M3-as metró felújítása is.

(illusztrációk: Vörös Attila)

Mi lesz akkor most?

Négy pontba szedték a fejlesztéseket.

  • Zöld Nagykörút: a közterületek megújítása során cél a tisztább, rendezettebb és mindenkinek jól használható, biztonságos közterek létrehozása. Ennek egyik fontos eszköze a zöldfelületek fejlesztése, illetve a fasorok megőrzése, pótlása és a fák életterének javítása. Ahhoz, hogy a Nagykörúton kellemesebb legyen időt tölteni, jobb levegőre és a kevesebb zajra, azaz a környezetminőség javítására van szükség. Klímabarát megoldásokkal – például vízáteresztő burkolatokkal és hűsítő szigetekkel – is sokat tehetünk a környezeti problémák mérsékléséért.
  • Pezsgő utcai élet: a rendezett nagyvárosi gyalogos környezet megteremtésével együtt a minőségi bevásárlási, vendéglátási és szórakozási lehetőségek kínálatának bővítése a Nagykörút megújításának egyik legfontosabb feladata. Ennek érdekében ösztönzik a több és sokszínűbb kulturális programokat, valamint a körúti üzletek összetételének megújítását és a jelenleg üres üzletek hasznosítását. Cél, hogy a színvonalasabb kulturális és kereskedelmi lehetőségek vonzóbbak legyenek az itt élőknek és a turistáknak egyaránt.
  • Nagyvárosi presztízs: azért, hogy a körút visszakapja régi fényét, szükséges a kaotikus képet mutató portálok és vendéglátó teraszok rendezése, valamint az épületek és homlokzatok felújítása. Sokan és sokféle módon használják a körutat, ezért fontos a különböző használati módok – például a rakodás vagy az éjszakai élet – közötti konfliktusok csökkentése, valamint a közbiztonság növelése.
  • Fenntartható közlekedés: elősegítji, hogy a Nagykörúton a fenntartható közlekedési formák élvezzenek elsőbbséget. A Nagykörút közlekedésében a közösségi közlekedés nagy jelentőségű, aminek további fejlesztése és a szolgáltatási színvonal növelése fontos feladat. A közösségi közlekedés mellett fejlesztik a biztonságos, akadálymentes és kényelmes gyalogos- és kerékpáros közlekedést.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek