Napelemeket telepítenek a bécsi metróállomások tetejére

iho/vasút   ·   2021.11.13. 15:00
00_becs_metro_napelem

A klímavédelem érdekében összefogott Bécs energiaszolgáltatója, a Wien Energie és az osztrák főváros közlekedési vállalata, a Wiener Linien. 2025-ig legalább húsz metróállomás tetejére naperőművet telepítenek, hogy az így termelt zöldárammal működtessék az állomások világítását, mozgólépcsőit és liftjeit.

Összesen hetvenezer négyzetméternyi napelem lesz a metróállomások tetején. A naperőművek 3500 megawattórányi energiát termelnek, a tervezett húsz naperőművel évente kétezer tonnányi szén-dioxidtól lehet megkímélni a környezetet.

Az első napelemes rendszert az U1-es metró Alte Donau állomásának tetejére telepítik, a 2022 tavaszára elkészülő létesítmény teljesítménye elérheti akár a 120 kilowattpeaket is. Vagyis csúcsidőben nemcsak az Alte Donau metrómegállót tudja ellátni zöldárammal, de a szomszédos állomásokat is. Ez lesz a Wiener Linien első olyan állomásépülete, ami csúcsidőben több energiát termel, mint amennyit felhasznál.

A két vállalat abban is megállapodott, hogy a jövőben minden épületfelújításnál és -építésnél megvizsgálják, lehet-e rájuk napelemeket telepíteni. Az első közös kísérleti projektjüket 2019-ben hajtották végre, ekkor az U3-as metró Ottakringi állomásépületére szereltek napelemeket. Ezen kívül a Wiener Linien kötöttpályás járművek esetében visszacsatolja a fékezési energiát, ledes világításra cserélte minden épületében a világítást és képzéseket tart dolgozóinak a hatékonyabb járművezetési technikákból.

A Wien Energie jelenleg háromszáz napelemes rendszert működtet, amik teljesítménye összesen 80 megawatt, így több mint harmincnégyezer háztartást lát el zöldárammal. 2030-ra azonban 600 megawattra szeretné növelni a napenergia-termelését, hogy kétszázötvenezer háztartásnak biztosítson fenntartható villamosenergiát.

Az osztrák főváros célja, hogy 2040-re klímasemleges legyen, amit többek között nagyszabású napelem-offenzívával szeretne elérni. A cél, hogy minden évben annyi naperőművet telepítsenek Bécsben, mint amennyit az elmúlt tizenöt évben összesen: ez 2030-ig évente száz focipályányi napelemet jelent.

Nyitóképünkön: az Alte Donau metróállomás tetejére hamarosan napelemeket telepítenek (fotó: PID/David Bohmann)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek