Negyvennyolc új BKK-s tábla a Déli aluljárójában, a kijáratokat betűk jelölik

iho   ·   2022.10.20. 18:00
00_deli_utastajekoztato

Október közepére a Déli pályaudvar aluljárójában is megújult az utastájékoztatási rendszer. A Budapesti Közlekedési Központ az irányítótáblák, a kijáratokat jelző táblák, a környezeti helyszínrajz és a Déli pályaudvarról induló BKK-járatok sematizált térképének kihelyezésével segíti az utasok közlekedését az aluljáróban.

Teljesen megújult a Déli pályaudvar aluljárójának utastájékoztatási rendszere. A Budapesti Közlekedési Központ és a Budapest Közút összesen negyvennyolc új útbaigazító táblát – irányítótáblákat, kijáratokat jelző táblákat, környezeti helyszínrajzokat és a Déli pályaudvarról induló BKK-járatokat ábrázoló térképet – helyezett ki a sokak által használt csomópontban. A Déli pályaudvar aluljárója a terület forgalma miatt kiemelt jelentőségű, ezért az utastájékoztatási rendszer folyamatos frissítése is elengedhetetlen. A MÁV területén a vasút irányító táblái segítik az eligazodást.

Az új rendszer a korábbiakhoz képest bővebb, informatívabb, vizuális megjelenése pedig korszerűbb, és illeszkedik a BKK egységes arculatába. Újdonság, hogy a tájékozódás javítása érdekében az aluljárók kijáratait betűk jelölik, és az eligazodást két környezeti térkép is segíti. A tájékoztató elemek sötétkék alapszínűek, a rajtuk megjelenő szövegek, elsősorban a közterületek nevei pedig fehérek, a színek kontrasztjával segítve az olvashatóságot. A könnyen áttekinthető táblák piktogramjai az adott közlekedési ágazat jellemző színét viselik. Ezek a színek a járatszámoknál is megjelennek.

Kattintson képeinkre, nézze meg galériánkat! (fotók: BKK)

A metróállomás kijáratával szemközti nagyalakú tájékoztató felületre egy helyszínrajz kerül, ami segíti majd a csomópontban és az állomáson való eligazodást. Ezzel egészül ki hamarosan a BKV Zrt. jóvoltából az utastájékoztatási rendszer.

A BKK-t ebben is az utasok segítették javaslataikkal

Évekkel ezelőtt több jogos utaspanasz is érkezett a Budapesti Közlekedési Központhoz a fővárosban található hiányos, megkopott információs táblák, a nem megfelelő iránymutatás miatt. Ezért a társaság elsőrendű feladatának tekintette a táblák teljes körű cseréjét, ami által az utastájékoztatás is átláthatóbb és informatívabb lett. A projekt első fázisában a belvárosi csomópontokban és a metróvonalak menti aluljárókban újította fel az utastájékoztatási elemeket a BKK, az új táblákkal először az egyszerűbb alaprajzú Ecseri úti metróállomás aluljáróiban találkozhattak az ügyfelek néhány éve.

A projekt újabb ütemében további helyszíneket vonnak be, ezúttal a szintén forgalmas Déli pályaudvar aluljárójában folytatódott a munka. Még számos jelentős csomópont utasirányító rendszerére vár a felújításra: pénzügyi források függvényében még az idén a Népligetnél és a Kaszásdűlőnél, továbbá várhatóan a jövő év első felében például Kelenföld vasútállomásnál és az M3-as metróvonal menti aluljárókban végzik el ezt a munkát.

Az aluljárók feliratozásához az utasok által beküldött javaslatok alapján egységes jelölést dolgoztak ki: az akadálymentes kijáratok, a térképek északra való tájolása és az égtájak egyértelműbb jelölése, valamint a pótlóbuszok állandó fel- és leszállóhelyének jelzése is része a végleges rendszernek. Néhány ötlet, mint például a burkolati jelek felfestése az aluljárókban, vagy a házszámok relatív jelzése a térképeken a megvalósíthatóságtól függően ugyancsak megjelenik az utastájékoztatási elemek között.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Vasútmodell

Terepasztalcsodák Szolnokon

MTI/iho   ·   2024.02.25. 14:00

Csaknem kétezer négyzetméteren tíznél is több terepasztallal várják a látogatókat a 10. Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállításon március 15. és 17. között az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.