Egyszer csak elkezdtek sztrájkolni

iho   ·   2014.04.23. 07:30

Ismét járnak a vonatok Romániában. A magyar idő szerint hat óra és nyolc óra között leállt járatokat fokozatosan indítják el.

A legfrissebb adatok szerint mintegy 131 vonat nem közlekedik Bukarest, Craiova és Iasi között, és körülbelül 60 vonat nem indult el Temesvár körzetébe.

Korábban írtuk:

A Mediafax hírügynökség szerint a sztrájkot nem a szakszervezetek kezdeményezték. A munkabeszüntetés mintegy négyszáz személyvonatot és kétszáz tehervonatot érint. A személyvonatok a hét óra után elsőként elért állomáson álltak le. A vasutasok az ellen tiltakoznak, hogy nem sikerült megállapodniuk az újabb kollektív munkaszerződés kereteiről. Kolozsváron az utasok zúgolódnak, mert több mint tíz vonat áll. Ezek az utasok Beszterce, Nagyvárad és Budapest felé utaztak volna.

Cristian Jeler kolozsvári jelzőőr azt mondta, hogy mintegy 10 százalékos béremelést szerettek volna elérni, a minisztérium azonban csak két százalékot akart nekik adni. Jeler szerint öt éve nem nőtt a fizetésük. A vasutasok nemcsak a számukra ajánlott béreket tartják elfogadhatatlannak, hanem azt is, hogy meg akarják vonni tőlük az ingyenes vasúti közlekedés jogát.

A tehervonatok sem közlekednek ez idő alatt, mert a tegnapi tárgyaláson nem sikerült megegyezniük a vezetőséggel a kollektív munkaszerződés feltételeiben. Amiatt is tiltakoznak, hogy a kollektív szerződés hiánya a teherszállítási ágazatban 2500 vasutas elbocsátásához vezethet. A szakszervezetek azt mondják, hogy az elmúlt években mintegy 30 százalékot veszítettek a fizetésükből. A kereskedelmi mérlegből az már korábban is világosan látszott, hogy a román vasúti teherszállító vállalat 2008 óta mélyrepülésben van, a hiány elérte az 1,2 milliárd lejt, azaz mintegy négymillió eurót. Tavaly a Nemzetközi Valutaalappal szemben vállalt privatizáció is meghiúsult, mert a nyertes Grup Feroviar Roman nevű cég nem fizette ki az összeget az előírt határidőre.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek