Nem törik a ropid

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.12.24. 13:00
CE_01

Prágában és a közép-csehországi régióban továbbra is a Cseh Vasutak marad a regionális vonatok szolgáltatója. Tíz évre kapott a Cseh Vasutak közszolgáltatási szerződést a Prága területén és a Közép-Csehországi Kerületben közlekedő regionális járatok kiszolgálására. A vasúttársaság a cseh fővárostól 1,01 milliárd koronát (13,1 milliárd forint), a közép-csehországi régiótól pedig 2,1 milliárd koronát (27,3 milliárd forint) kap a jövő évre.

Egy CityElefant gyorsít ki Prága peremkerületén (fotó: Cseh Vasutak)

A közszolgáltatási szerződés értelmében a közép-csehországi régióban és Prágában jövőre naponta átlagosan 1769 járat indul a vasúton. Évente 5,14 millió vonatkilométerrel számol a szerződés. Egy kitétel szerint további alternatív szolgáltatókat is bevonhatnak a Prágai Integrált Közlekedés rendszerébe. A Cseh Vasutak ugyanis már ma sem kizárólagos vasúti szolgáltató Prágában és Közép-Csehországban. A Cseh Vasutak a most aláírt szerződésben elkötelezték magukat, hogy masszív járműpark-fiatalításba kezdenek. A Prága–Kladno vonalra például körülbelül egymilliárd korona (13 milliárd forint) értékben terveznek új motorvonatokat beszerezni, sőt a CityElefant villamos motorvonatok szerelvényeit is teljeskörű felújítás alá vetik (8,4 milliárd forint értékben). A hetvenegy CityElefánton kívül negyvenkilenc Regionovát is felújítanak a közeljövőben. Többek között wifit, és ahol még hiányzik, zárt rendszerű WC-t kapnak a vonatok.

Az utasszám-növekedést a diagramból olvashatjuk ki<br>(forrás: PID)

A vonatokon továbbra is lehetőség lesz a Cseh Vasutak által kiállított menetjegyeken kívül a ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy) – innen a cím – által kiállított menetjegyek igénybe vételére. A prágai elővárosi közlekedésben évek óta növekszik az utasok száma, s egyre inkább terjeszkedik az integrált közlekedési rendszer. 2018-ban csak Prága területén 158 ezer fő utazott vonattal egy munkanapon átlagban.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek