New York, Toronto, Kisinyov, Izmir: újra induló és új járatok Budapestről

iho/repülés   ·   2022.02.11. 12:00
DSC_0070cr

Kezd visszaépülni az utasforgalom, tovább erősödik a cargo. Jönnek a LOT és az Air Canada Dreamlinerei, a légiáru mennyisége gyorsabban nő, mint az árus járatoké.

A reptérkezelő hírlevelében számol be a 2022-es nyári menetrend újdonságairól. A tavalyi év egyik nagy bejelentése volt, hogy a LOT lengyel légitársaság 2022 júniusától újraindítja közvetlen repülőjáratát Budapest és New York között. A járat nagy népszerűségnek örvendett az utasok körében, idén nyártól pedig újra átszállás nélkül elérhető lesz New York, a heti háromszor közlekedő Boeing 787 Dreamlinereknek köszönhetően.

A január is hozott egy nagy meglepetést a tengerentúlra utazóknak; 2022 májusa és októbere között újra közlekedik az Air Canada közvetlen repülőjárata Budapest és Toronto között. A kanadai légitársaság Boeing 787-9 Dreamlinereivel heti háromszor repül majd az észak-amerikai városba a nyári menetrendben, összesen 894 helyet kínálva az utasoknak hetente.

(fotó: Air Canada)

Az easyJet manchesteri járata is újraindul március végétől, heti háromszor, illetve az olaszországi Riminibe is ismét utazhatunk heti két járattal, a Ryanair jóvoltából. A Wizz Air újrainduló járatai közt köszönthetjük az Abu Dhabiba, Castellon de la Planába és Szkopjébe hetente kétszer közlekedő járatait, míg heti négy járattal az Ukrán Nemzetközi Légitársaság Budapest–Kijev járata is visszatér.

A már most tudható új célállomások között köszönthetjük Kisinyovot, Moldova fővárosát, ami heti két Wizz Air járattal lesz elérhető a nyári menetrendben. A török nyaralások kedvelőinek is tartogat a Budapest Airport jó híreket; a SunExpress heti egy járatot indít a törökországi Izmir városába, ahova soha korábban nem volt Budapestről közvetlen járat. Izmir az ország harmadik legnagyobb városa, lenyűgözően modern és élettel teli úti célként vonzza a turistákat, és mostantól a magyar fővárosból is elérhető, átszállás nélkül.

A február elejére kirajzolódó desztinációkon túl a Budapest Airport további újrainduló és új járatokat köszönt majd a nyári menetrendben, tovább színesítve ezzel a magyar fővárosból közvetlenül elérhető városok listáját. Ezek bejelentése a következő hetekben várható.

(fotó: Budapest Airport)

A visszaépülő utasforgalom már a 2019-es, vagyis a járvány előtti szint csaknem hatvan százalékánál tart, míg a légiáru mennyisége stabilan 15 ezer tonna felett teljesített – összegez a hírlevél. Az év első hónapjában összesen 562 ezer 635 utas fordult meg a budapesti légikikötőben, amely a tavalyi év azonos időszakához képest több mint 750 százalékos növekedést jelent. Jelenleg összesen harminchét ország százegy repülőtere érhető el közvetlenül a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, huszonhét légitársaság kínálatában. Januárban a legnépszerűbb úticélok London, Párizs, Moszkva és Dubai voltak, míg a rugalmas beutazási szabályoknak köszönhetően egyre több a Magyarországra érkező külföldi turista is.

Ami a légi áruszállítást illeti, a tavalyi, 183 ezer 362 tonnás rekord cargo áruforgalom után 2022 januárjában sem tört meg a légi áruszállítás lendülete. Az év első hónapjában a budapesti repülőtéren kezelt áru mennyisége elérte a 15 ezer 748 tonnát, ami – mindössze 8,2 százalékos járatszám bővülés mellett – 25,8 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, adja hírül a Budapest Airport. (Ennek az adatnak valószínüleg két magyarázata is lehet, egyrészt a sűrűsödő utasjáratok is több teherárut hoznak, másrészt sűrűbben jönnek nagyobb kapacitású tehergépek Budapestre – a szerk.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.