Nívós díjat nyert a prágai bulibárka, a T3 Coupé

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.03.30. 08:45
t3coupe_01

A Prágai Közlekedési Vállalat és az Anna Maresova designers stúdió közös projektje, a T3 Coupé buli és városnéző villamos nagy sikert könyvelt el a Red Dot Design Award nemzetközi dizájnversenyen. Övé lett ugyanis a Product Design-kategória díja, amit ünnepélyesen július 8-án adnak át a németországi Essenben, az ottani Design Museumban. A díjakat egy negyven fős zsűri ítéli oda a világ legjobb és legoriginálisabb ipari és termékdizájnjaikért.

A T3 Coupé fedélzetéről szép kilátás nyílik a városra (fotók: DPP)

A megmérettetésen összesen ötvenöt országból, több mint öt és félezer termékből válogatottak a szakértők. A T3 Coupé a zsűrit leginkább eredetiségével, részletes és minőségi kivitelezésével nyűgözte le. A dizájnstúdió munkatársai, élükön Anna Marešová tervezővel nemcsak a legendás T3 villamosból indultak ki, de több korábban forgalomban állt prágai villamoskocsi elemeiből is merítettek: így került középre például a sörcsap, ami a T1-es villamosra emlékeztet azzal a különbséggel, hogy a mostani bárpult helyett eredetileg a jegykezelő és ellenőr volt ugyanitt.

A sörcsap nem hiányozhat, stílusosan maradtak a műanyag tojásülések

A villamos tetején található üvegablakokat pedig az egyik csehszlovák buszcsoda, a Škoda 706 RTO Lux-típus ihlette. A villamos faburkolatú padlója is a villamosközlekedés kezdetét idézi. A T3 Coupé villamost bárki kibérelheti magánutak, kirándulások és városnézések, közösségi események céljából, egy óra 7 700 koronába (96 ezer forint) kerül. A villamos szabadnapjain a Városi Közlekedési Múzeumban pihen, a střešovicei remízben.

A piros-krém színkombináció helyett a mélykéket és fehéret választották

Érdekesség, hogy az Anna Maresova Designers stúdió úgy lett ismert Csehországban, hogy a fiatal tervezőnő diplomamunkájának témájaként a női erotikus segédeszközök dizájnját választotta, ezzel robbant be a köztudatba – szinte azonnal sikeres és ismert lett a dizájnvilágban.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek