Növekszik a térség légiforgalma

MTI   ·   2012.10.18. 17:12

A Mediafax hírügynökség tudósítása szerint a Wizz Air magyar légitársaság 2013 májusától Kolozsvárról Bariba, Brüsszelbe és Eindhovenbe indít új járatokat heti két alkalommal. Ezzel egyidejűleg növeli a Kolozsvárról induló dortmundi, milánói és párizsi járatainak gyakoriságát heti öt alkalomra. Abrán György emlékeztetett, hogy négy légi bázisuk van Romániában, ezek közül a legnagyobb a kolozsvári, ahol egy harmadik repülőgéppel bővítik kapacitásukat. Reményeik szerint sikerül 25 százalékkal növelni az erdélyi városba közlekedő utasaik számát, amely így becslésük szerint 730 ezerre nőhet 2013-ban.

A Wizz Air tavaly nyitotta meg legújabb telephelyét Marosvásárhelyen. A kolozsvárin és a marosvásárhelyin kívül Bukarestben és Temesváron van még bázisa. A Wizz Air saját korábbi közlése szerint Kelet-Közép-Európa legnagyobb diszkont légitársasága, amely 39 A320-as Airbusból álló flottát üzemeltet, 16 állomásról, 256 útvonalon, 82 desztinációval 29 országba közlekedik. A társaság 1.500 repülési szakembert foglalkoztat, és 2012-ben több mint 12 millió utast szállít.

A CSA cseh légitársaság tíz új járatpárral, heti 21-ről 31-re növeli a Budapest és Prága között közlekedő járatainak számát az október 28-án hatályba lépő téli menetrendben - közölte a Budapest Airport csütörtökön. A Budapest Airport tájékoztatása szerint a cseh főváros repülőtere a Malév februári csődje óta rengeteg olyan utast nyert, aki eddig Budapestről utazott a Balkánra vagy Kelet-Európába. A cseh légitársaság 64, illetve 48 férőhelyes ATR 72-500, valamint ATR 42-500 típusú gépei átlagosan naponta 4-5 alkalommal teszik meg az utat a két főváros között. Budapest és Prága között 75 éve van légi összeköttetés, amit 2012 februárig közösen üzemeltetett a magyar és a cseh nemzeti légitársaság. A Malév kiesésével a CSA Czech Airlines egyedül maradt ezen a piacon - írta a Budapest Airport. A Budapest és Prága közötti vonalon tavaly csaknem 150 ezer utas közlekedett. A Budapest Airport közleménye szerint a cseh nemzeti légitársaság, a SkyTeam szövetség tagjaként, tavaly 4,2 millió utast szállított Prága és 59 célállomás között.

Kapcsolódó hírek