Növelte forgalmát és nyereségét a Stadler

MTI   ·   2019.09.03. 12:45
400px_stadler_flirt_uk_eastanglia

A Stadler Rail AG keddi közleménye alapján az év első felében 1 milliárd 115 millió svájci frank, az előző évi 797 milliárdnál negyven százalékkal magasabb értékesítési árbevétel mellett 76,9 millió frank adó, kamat, értékcsökkenés és amortizáció előtti (EBITDA) eredményt ért el, húsz százalékkal magasabbat a 2018. első hat havi 63,9 millió franknál. Az értékesítési árbevételből 1 milliárd 2 millió frankot a vasúti gördülőállomány-üzletág, 113 millió eurót a szolgáltató- és alkatrész-üzletág termelt ki. Az üzletágak negyvennégy és tíz százalékkal növelték bevételüket.

A bevétel növekedésénél érdemes megjegyezni, hogy a vasúti gépgyártó vállalat esetében a forgalomnak rendszerint egyharmada esik az év első, majd fennmaradó kétharmada az év második felére, mivel a vasúttársaságok általában az év második felében helyezik forgalomba új szerelvényeiket. A cég működési költségei viszont egyenletesen oszlanak el az év egészében, a bevételarányos jövedelmezőség így az év első felében gyengébb szokott lenni az éves átlagnál.

Jelentősen növelte nyereségét a svájci Stadler 2019 első felében (fotó: Stadler)

A Stadler változatlan devizaárfolyamok mellett az idei teljes évben három és fél milliárd frank értékesítési árbevételre számít hét százalékos bevételarányos jövedelmezőség mellett. A cég működési eredménye (EBIT) az év első felében harminchárom százalékkal 46,9 millió svájci frankra emelkedett 35,2 millió frankról. A bevételarányos jövedelmezőség 4,4 százalékról 4,2 százalékra csökkent. A Stadler az idei első fél évben az egy évvel korábbi 7,6 milliónál 263 százalékkal magasabb, huszonhét és fél milliós svájci frankos nyereséget ért el. Az év első felében 2 milliárd 310 millió svájci frank új megrendelést könyvelt el a Stadler, százhetvennyolc százalékkal magasabb értékben az előző évi nyolcszázharmincegymilliónál. Megrendelés-állománya kilenc százalékkal 14 milliárd 382 millió frankra, rekordösszegre emelkedett 13 milliárd 178 millióról.

A Stadler megrendeléseinek növekedése a világszerte jellemző urbanizációs trendet és a környezetkímélő tömegközlekedési megoldások iránti növekvő igényt tükrözi. A Stadler nagy megrendeléseket kapott az év első felében Németországból, Schleswig-Holstein tartományból például ötvenöt akkumulátoros Flirt-szerelvényre kapott megrendelést. A Stadler konkurenseit megelőzve vitte piacra akkumulátoros vonatszerelvényeit és azok töltési technológiáját. A finn VR Group vasúttársaságtól hatvan mozdonyra kapott megrendelést a Stadler, az Egyesült Államokból pedig 127 metrószerelvényt rendeltek, ami a vasúti kocsik számát tekintve a valaha leadott legnagyobb megrendelése volt a cégnél.

A Stadler jelenleg mintegy százötven megrendelés teljesítésén dolgozik. A cég "gazdaságpolitikai kihívásokkal nehezített" évre számít az idén, felkészültnek tekinti azonban magát a felmerülő problémák kezelésére. Az év első fele a terveknek megfelelően alakult, a devizaárfolyamok kedvezőtlen alakulása, a világgazdasági növekedés lassulása és egyéb geopolitikai tényezők miatt azonban az év második felében már kedvezőtlenebb lehet az üzleti környezet. Az East Anglia vasúttársaság számára legyártott 58 Flirt szerelvény késedelmes átvétele akár kötbérterhekkel is járhat.

A Stadler Rail AG 38 frankon jegyzett részvénye az idén áprilisban debütált a svájci tőzsdén 43,10 frankos árfolyamon. Kedden délelőtt a papírt 42,20 frankon jegyezték 4,61 százalékos napi eséssel. A Stadler részvényeinek 40,25 százaléka forog közkézen, Peter Spuhler tulajdonos közvetlenül és a PCS Holding AG révén közvetve 39,7 százalékkal rendelkezik, és tíz százalék van a német RAG-Stiftung birtokában.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek