Nyolcszázmillió jüan értékű visszaélés vasúti projekteknél

MTI   ·   2012.06.20. 12:56

Újabb botrány tépázza a kínai vasúti minisztérium hírnevét, az állami számvevőszék ezúttal kilenc vasúti projekt során fedezett fel visszaéléseket összesen 800 millió jüan értékben – az esetről a Shanghai Daily napilap számolt be.

Az elmúlt hónapok súlyos korrupciós botrányait, közbeszerzési pályázatokon való visszaéléseket, sikkasztásokat, tartományi kormányzati csalásokat követően a héten ismét címlapra került a vasúti minisztérium Kínában. Egy rendes ellenőrzés alkalmával a nemzeti számvevő hivatal kilenc vasúti projekt elszámolását illetően talált hamisított vagy a könyvelttel nem egyező számlákat, összesen 800 millió jüan (29 milliárd forint) értékben.

A botrányt csak fokozza, hogy a kilenc érintett projekt közül négyet a Világbank, a fennmaradó ötöt pedig az Ázsiai Fejlesztési Bank támogatott. Az ellenőrző hivatal jelentésében azt is furcsállotta, hogy a minisztérium és az érintett helyi kormányzatok feltűnően lassan osztották ki a pénzeket, ami újabb visszaélésekre, esetleges tiltott banki ügyletekre is utalhat, ráadásul a projektek kivitelezését is lassította. A számvevőszék számos esetben talált illegális alvállalkozók foglalkoztatására utaló dokumentumokat, s több tucat szabályszerűtlen, engedély nélküli projektmódosítás is történt.

A közép-kínai Kujcsou (Guizhou) tartományból a dél-keleti Kuangcsou (Guangzhou) városba vezető vasút építésekor például a kivitelezésben részt vevő vállalatok csaknem 13 millió jüan (470 millió forint) értékben nyújtottak be hamis számlát, több mint 140 millió jüan (ötmilliárd forint) költségről pedig egyáltalán nem találtak igazoló dokumentumot. A Nan'ning-Kuangcsou gyorsvasútvonal csaknem 350 millió jüanre (12,6 milliárd forint) rúgó munkálatait pedig úgy módosították, hogy erről semmilyen felsőbb vezetést nem értesítettek a kivitelezők.

Kapcsolódó hírek