Óriás a regionális járaton

iho/repülés   ·   2011.12.22. 09:15
A_380_China_cimkep

Két óriás az Emirates számára, egy a Qantasnak, egy a China Southernnek: a decemberi négy átadással az idén forgalomba állított A380-asok száma 26-ra nőtt, eggyel többre, mint a 2011-re tervezett.

Az Airbus szeretné a kétszintes nagy befogadóképességű utasszállító gyártási ütemét jövőre méginkább növelni, évi 30-ra, majd a későbbiekben évi 39-40-re – nyilatkozta az Air Transport Worldnek az európai cég termékmarketing-igazgatója, Keith Stonestreet.

(fotók: Airbus, Somogyi-Tóth Péter)

A világ légi közlekedésében mindenesetre most már hét légitársaság 67 A380-asa repül, köztük a listavezető az Emirates húsz géppel. Idén kettőt adták át az Air France-nak, hármat kapott a Singapore Airlines, ötöt az Emirates és kettőt a kínai kibocsátó, a China Southern.

Keith Stonestreet szerint a 380-asok jelenleg 50 járaton repülnek 28 desztinációra, vagyis – tehetjük hozzá – ennyi azon repülőterek száma, amelyek fogadni képesek a hatalmas gépet. Köztük ott van a világ 14 legfontosabb nemzetközi légiforgalmi csomópontja Heathrow-tól New Yorkig, Szingapúrtól Dubajig. A listavezető tíz legforgalmasabb repülőtéren az A380-asok már napi vendégnek számítanak.

Ugyanakkor Stonestreet szerint a korábbi elképzelés nem igazolódott be, miszerint a világ legnagyobb utasszállítója kizárólag a legnagyobb légi forgalmi csomópontok között kap döntő szerepet: a manchesteri és a dzsiddai járatok azt bizonyítják, hogy a 380-as alkalmas – és alkalmazzák is – „hub-to-point”, vagyis csomópontok és kisebb desztinációk közti utaztatásokra is.

2012-ben többek közt a Malaysian Airlines és a Thai Airways International lép az óriásgép üzemeltetői közé. Különösen érdekes a thaiföldi légitársaság elképzelése. Ők lesznek az elsők, akik nemcsak hosszú távú, interkontinentális, hanem regionális járatokon is bevetik majd a legnagyobb Airbust. A párizsi és londoni, majd később a frankfurti járatok mellett ugyanis használják majd a gépet a Bangkok–Hongkong vonalon is.

A Thai Airways International összesen hat A380-asra adott rendelést, az első példány most van összeszerelés alatt Toulouse-ban. A gépeket háromosztályosra és 507 személyesre rendezik be: 435-en utaznak az economy, hatvanan a business, és tizenketten az első osztályon.

Kapcsolódó hírek