Óriásgépek extrém repülése – videók!

iho   ·   2014.10.15. 11:15
cim_cargolux

Megint egy videó, amely alaposan megosztotta a repülőtársadalmat: vannak, akik nem látnak benne semmi rosszat, mások a pilóta felelőtlenségéről írnak a fórumokon.

A felvétel nemrég az Everett – Paine Field repülőtéren készült, amelyet egyszerűen úgy szoktunk bemutatni, az a légikikötő, ahol a Boeing a világ legnagyobb épületeinek egyikében szereli össze szélestörzsű gépeit. Itt adják át a nagymadarakat, innen viszik el az üzemeltetők a kész gépeket a maguk bázisára, hogy megkezdjék azokkal a mindennapi szolgálatot.

Az már előfordult korábban is, hogy a pilóták a vadonatúj masinákkal valami szépet repültek búcsúzóul, de ahogy a Cargolux 747-8F személyzete búcsúzott a gép születési helyétől, az valóban rendkívüli volt: a pilóta a csűrőkkel alaposan belengette a gépet, ráadásul rögtön elemelkedés után, kis magasságban. A hozzászólók egy része azt mondja, nem vall túl nagy bölcsességre egy 400 millió dollár körüli géppel így bánni. Mások viszont alapvetően nem tartják veszélyesnek a manővert, a gép nyilván gyakorlatilag üres volt, egyébként is a hátulról, viszonylag messziről készült felvétel nyilván csal, a cargo-Jumbo nem volt annyira lassú, amúgy is ezeknek a hatalmas gépeknek nehéz felbecsülni a valóságos sebességét, mindig lassabbnak látszanak, mint ahogy valójában repülnek.

Egy biztos, a Boeing számára tulajdonképp nem rossz reklám, hogy ilyen felvételt töltenek le milliószámra a neten a gépe felszállásáról. Ráadásul arról a típusról van szó, amely a legendás 747-es utolsó nemzedékeként nem túl sikeres a piacon. A másik érdekesség, hogy amint ezt több repülőszalon kapcsán az iho/repülés is megírta, az amerikai gyártó kezdi feladni azt a több évtizedes alapelvét, hogy a gépeit nem valamiféle extrém manőverekkel kell vonzóvá tenni. A cég eddig úgy gondolkozott, hogy a légitársaságok úgysem aszerint rendelnek, mekkora bedöntéssel és mekkora állásszöggel képes egy típus repülni, ennél sokkal fontosabb, hogy milyenek az üzemeltetés költségei és feltételei.

Most mégis hajlandó volt néhány alkalommal megrepültetnie a nagyközönség előtt a szélestörzsű 787-est, sőt, a gép olyannyira kemény felszállást mutatott be a szalon első napján Farnborough-ban, hogy az airshow vezetése azután ezt a sokak szerint tailstrike-veszélyes startolást meg is tiltotta a bemutató személyzetnek.

Vissza Everettbe és a múltba: 2008 februárjában a Cathay Pacific egyik új 777-300-asa ugyancsak látványos módon indult Hong Kong felé és búcsúzott el születése helyszínétől, felszállás után a pálya fölé visszaérve igen kis magasságban és elég nagy sebességgel, behúzott futókkal mutatott be áthúzást, fedélzetén egyéként vagy hatvan személlyel, többek közt a légitársaság vezetésével, elnök-vezérigazgatójával.

A főnökök nem értékelték igazán a mutatványt, és Ian Wilkinson kapitányt rövid úton kirúgták a légitársaságtól. Hogy a Cargolux 747-es kapitányának történt-e valami a baja az Everett feletti mutatvány után, arról egyelőre nincs hír.

Egyébként nagyon nincs mit csodálkozni, hogy a Boeing gépeivel időnként nagyon „intenzíven” repülnek: mint azt korábban egyszer már felidéztük, a 707-es elődjét, a Dash-80-ast egy legendás berepülő pilóta, Tex Johnston kétszer is palástorsóba forgatta, amikor a konstrukció 1955-ben bemutatkozott. A produkció hatalmas sikert aratott, igaz, Johnstont is megkérték, többé ne csináljon ilyet, legalábbis ezzel a géppel...

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek