Óriási járműberuházás a moszkvai metrón

iho   ·   2014.03.02. 13:35
400px_metrovagonmash_81-760

Az orosz gyártónak a szintén Transzmasholding (TMH)-leányvállalat Transholdleasinggel együtt alkotott konzorciuma által benyújtott pályázat lett a befutó a Moszkvai Metró Állami Vállalat tenderén, amelyre egyetlen más jelentkező volt csak: egy ugyancsak TMH-leányokból – Oktyabrszkij Elektrovagonoremontnij Zavod (Októberi Villamos Üzem), Tverszkoj Vagonosztroitelnij Zavod (Tver Vagongyár, TVZ) és FLK-Transzmasleasing – álló konzorcium.

A 143,9 milliárd rubel, körülbelül 4,1 milliárd dollár, értékű szerződés értelmében a két gyártó 832 új metrókocsival láthatja el a kelet-európai metropolisz földalatti tömegközlekedését. A kontraktus a szerelvények harmincévnyi karbantartását is magába foglalja.

A Metrovagonmas most 832 metrókocsit szállíthat Moszkvának a legfrissebb, 81-760-as kocsikból<br>(fotó: Alekszej Bulijgin, Wikipedia)

A metrókocsik nyolckocsis szerelvények formájában fognak közlekedni. Az International Railway Journal információi szerint a vonatok először várhatóan az eredetileg a Moszkva keleti és középső részeit összekötő nyolcas (Kalinyinszkaja) vonal nyugati városrészek felé történő meghosszabbításán jelennek meg 2015-től. Ez a Kalinyinszkajával jelenleg még közvetlen összeköttetésben nem álló, idén január végén megnyitott Park Pobedi (Győzelem park)–Delovoj Centr szakaszt, a Park Pobedi és a Ramenkij-negyedben található Ramenkij megállók közötti, a tervek szerint 2015-ben átadandó részt, valamint a 2017-től tervezett további nyugati bővítést jelenti.

A Moszkvai Metró szerint 2020-ig körülbelül háromezer új metrókocsira lesz szüksége a világ második legsűrűbben használt moszkvai földalatti vasúthálózatnak. Az orosz fővárosnak a járművek árát tizenöt év alatt, részletekben kell törlesztenie. Az első kocsik az év végén érkezhetnek, az utolsók szállítása 2017-ben esedékes – számol be a Railway Gazette.

Az új metrószerelvények érkezésével lehetőség nyílik a moszkvai metró legidősebb sorozatának, az E-típusnak (Em-508T és EZS3) a teljes kivonására, valamint selejtezhetik a 714/717-esek korai példányait. Tavaly és tavalyelőtt összesen 650 új kocsi érkezett az orosz fővárosba.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek