Péntek 15

iho/közút   ·   2018.03.26. 08:45
currus_kiskep

Több mint két évvel ezelőtt tudósítottunk róla, a Honvédelmi Minisztérium Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt. új autóbusz fejlesztésébe kezdett. A Volvo B7R alvázra (Euro V. motorral) felépített járművet negyvenkilenc utas befogadására képes személyszállítás mellett sebesültszállítási, orvosi vizsgálati, illetve tárgyalóbusz használatára alkalmas elrendezéssel is specifikálni kívánták. Ennek következtében 2015 nyarán bemutatták a moduláris belső kialakítású Currus Aries első változatát (Aries-1). A járműfejlesztési projekt következő állomásáról a székesfehérvári gyártóüzemből történő híradásokból értesülhettünk, amikor bejelentették, hogy a jármű fejlesztésében és sorozatgyártásában az Ikarus Járműtechnika Kft. is szerepet vállalt. A Honvédelmi Minisztérium és a székesfehérvári városvezetés jelenlétében bemutatott, második autóbuszt (a rendszámtábla tartójába Aries-2 azonosítót tettek) már Euro VI emissziónormákat teljesítő motorral szerelték, illetve a homlok- és hátfalon is további módosításokat végeztek. Bejelentették egyúttal, hogy a Magyar Honvédség a Székesfehérváron gyártott autóbuszokból százat rendelt.

A sorozatpéldányok homlokfalát tovább fejlesztették: a Volvo embléma eltűnt, ugyanakkor a szélvédő alsó vonala és a lámpafészkek közötti nagy felület továbbra sem szépített az autóbusz megjelenésén (a felvételeket Aron_Son a BusWorld blog szerzője készítette)

Az Currus Aries első tizentöt járműve készült el 2018 tavaszára, amely átadását ünnepélyes keretek között Székesfehérvár belvárosába szervezték. A két prototípust követő széria Volvo B8R alvázra épült, a homlokfalon, illetve a karosszérián ismét több módosítást végeztek el, ennek ellenére az autóbusz megjelenésében sok hasonlóságot mutat az egykoron szintén Székesfehérváron működő Alfa Busz Kft. által fejlesztett, Volvo alapokra épült Regiókkal. A nagyközönség számára március 23-án pénteken bemutatott katonai autóbuszok közül megtekinthették a sebesültszállító, csapatszállító és törzsvezetési pontnak berendezett változatokat is. Az átadóünnepségen mind a tizenöt sorozatpéldány megjelent, amelyek már a honvédségi járművek egyedi rendszámsorozatának azonosítóit viselték.

A hátfal már kellemesebb hatást kelt, a honvédségi rendszámmező érdekes módon nem EU zászlós

Négy Currus Aries-en a gyártó a szárnyakkal újjáélesztett Ikarus embléma matricáját is elhelyezte, ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a Volvo alapokra épített járművek továbbra is a Currus márkajelzését viselik. Az átadón részt vett a BusWorld blog csapata is, akik részletesen áttanulmányozták az új katonai buszokat, cikküket itt olvashatják.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek