Piros ing a Persingnek

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.02.14. 21:15
Kiskep

A napokban fejezik be Kassán a 162 004-6 pályaszámú villamos mozdony soron következő nagyjavítását. A Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) használatban lévő Blonski színterv szerint felfrissítik a piros–fehér–szürke festést. Nem kell nagyító sem, s máris szembetűnik, hogy néhány újítás azért csak van az előző verzióhoz képest. A Railpage.net partneroldal képein jól látszik, a szélvédők fehér keretet kaptak, s az áramszedők sárga helyett pirosak lettek.

Még nincs minden kész, de ez kívülről nem látszik<br>(fotók: Railpage.net)<br>A képre kattintva galéria nyílik

A másik szembetűnő és valahol sajnálatos változás a mozdony pályaszámtáblájának hiánya. A főjavítás során ezeket leszerelték, s csak matricázott számsorokat kapott a gép. Szlovákiában egyre több mozdonyról tűnik el a jó öreg vasból kovácsolt pályaszámtábla egyrészt megtakarítási okokból, másrészt pedig a „gyűjtögető gazdálkodást folytató egyének” állandó portyázásai miatt.

A kassai depóból néhány napon belül kigördül próbaútjára a felfrissült Persing.

Összehasonlítás céljából egy cseh 162-es<br>(fotó: a szerző)

A 162-es sorozatú Persingek a plzeňi Škoda vasúti járműgyártóban készültek már a rendszerváltás után, 1991-ben. A 163-as sorozatú mozdonyoktól csupán néhány apróságban térnek el, például a húsz kilométerrel magasabb végsebességgel (140 kilométer per óra). Összesen hatvan „felturbózott” Persinget gyártottak. Csehországban és Szlovákiában egyaránt használják őket gyorsvonatokon, méghozzá nemzetközi forgalomban is. A Szlovákiába került 162-esek honállomása a zsolnai depó.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek