Q3

iho   ·   2017.11.14. 10:52
waberer150430_0

A Waberer's International Nyrt. a kedvező harmadik negyedéves eredmények alapján arra számít, hogy az utolsó negyedévben is folytatódik a növekedés, és 2017-ben hozzák az elvárt eredményeket.

Lajkó Ferenc, a Waberer's vezérigazgatója a cég harmadik negyedéves pénzügyi eredményét bemutató sajtótájékoztatón kiemelte: sikeres, erős negyedévet zárt a cég, minden lényeges mutató emelkedett. Ismét szállították, amit megígértek – fogalmazott a kétszámjegyű árbevétel-növekedéssel kapcsolatban. Az idei évre vonatkozó stratégia alapján dinamikus növekedést vár, amit a méretgazdaságosságra, innovációra, hatékonyságra támaszodva kívánnak elérni. Hangsúlyozta: bármilyen üzleti környezethez a versenytársaknál jobban és gyorsabban alkalmazkodtak. A vezérigazgató szavaiból az is kiderült, hogy cégnek nincs nyilvános árbevételi terve, részben azért, mivel év közben vitték tőzsdére.

Emlékeztetőül: július 6-án indult el a kereskedés a Waberer’s International Nyrt. részvényeivel a BÉT-en, részvényenként 5100 forintos induló áron, a papírokkal a prémium kategóriában kereskednek. A papír a hétfői kereskedést 4790 forinton zárta. Legmagasabb ára 5199 , legalacsonyabb 4576 forint volt. A fuvarozással foglalkozó cégcsoport Magyarország ötven legnagyobb vállalata közé tartozik az árbevétele alapján, piacvezető Európában a szegmensében, és hozzávetőlegesen hétezer dolgozót foglalkoztat. A cég teljes piaci értéke, a bevezetési áron kalkulálva meghaladja a 90 milliárd forintot, ezzel a hatodik legnagyobb piaci kapitalizációjú társaság a BÉT-en.

A társaság gazdálkodásának főbb üzenetei:

  1. Az árbevétel 2017 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest 23 százalékkal 182 millió euróra nőtt, az organikus bővülésnek, valamint a felvásárlásoknak köszönhetően.
  2. A nemzetközi fuvarozási szegmens bevétele a jobb árazási környezet és a lengyelországi Link felvásárlása révén 23 százalékkal emelkedett.
  3. A regionális szerződéses logisztika bevétele továbbra is erőteljesen, harminc százalékkal bővült a tavalyi évhez képest.
  4. Az előző év azonos időszakával összevetve a csoport rendszeres kamatfizetés, adózás és értékcsökkentési leírás előtti üzemi eredménye (EBITDA) húsz százalékkal többet, 25 millió eurót tett ki.
  5. A nemzetközi árufuvarozási szegmensben a rendszeres EBITDA 28 százalékkal nőtt, ebből 12 százalékpont a Link felvásárlásának tudható be, 16 százalékpont pedig a szerves növekedésnek és az üzemanyag-megtakarítás több mint három százalékos javulása miatt javuló hatékonyságnak köszönhető.
  6. A regionális szerződéses logisztika szegmensben az EBITDA a fő kedvező tendenciák fennmaradása mellett nyolc százalékkal emelkedett.
  7. A rendszeres EBIT a harmadik negyedévben harminc százalékkal, tízmillió euróra bővült.
  8. A rendszeres nettó eredmény a tavalyi év azonos időszakához képest nyolc százalékot növekedve 6,2 millió eurót ért el, míg a harmadik negyedévi EPS 29 százalékot emelkedve 0,34 euró lett.
  9. A nettó tőkeáttételi arány a Link adósságának konszolidálása miatt átmenetileg a rendszeres EBITDA 3,4-szeresére emelkedett, a szabad cash flow pedig 39 millió euró volt.
  10. A flotta mérete az előző év azonos időszakához képest 17 százalékkal bővült.

A teljesítménymutatók és a nem IFRS szerinti mérőszámok definíciói a 2017. évi harmadik negyedévről szóló pénzügyi beszámolóban olvashatók.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek