Reagált a szaktárca

MTI   ·   2013.02.28. 19:33

Az Európai Bíróság a legfontosabb kérdésekben Magyarország javára döntött, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) ezért úgy ítéli meg, hogy a jogharmonizáció és a vasúti ágazat megfeleltetése az uniós elvárásoknak a lehetőségekhez mérten magas színvonalon teljesült.

Az NFM ezt annak kapcsán közölte, hogy az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön kihirdetett ítéletében megállapította: a magyar hatóságok nem teljesítették egy 2001-es uniós irányelvből fakadó kötelezettségeiket. Egyfelől nem határozták meg a vasúti pályahálózat-működtetők pénzügyi egyensúlyát biztosító feltételeket, másfelől nem fogadtak el olyan ösztönző intézkedéseket, amelyek az infrastruktúra üzemeltetésével és használatával kapcsolatos költségek és díjak csökkentésére irányulnak.

Az NFM ismertette: az uniós rendelkezés szerint „belátható időn belül a pályahálózat-működtető könyveiben a díjakból származó bevétel, az egyéb üzleti tevékenységekből származó többlet és az állami támogatás legalább egyensúlyban kell lennie az infrastruktúra költségeivel.” Ennek a feltételnek a teljesítése túlmutat az éves költségvetési ciklusokon – emelte ki a tárca.

Az uniós követelmények betartását jelentősen nehezítette, hogy az irányelvet a jelentősen fejlettebb és jobb állapotú nyugat-európai vasúti pályahálózatra szabták. Az előírást tartalmazó I. Vasúti Csomag elfogadása idején, 2001-ben ugyanis sem Magyarország, sem a hasonló állapotú vasúti infrastruktúrával rendelkező közép-európai államok nem voltak még az Európai Unió tagjai – tette hozzá válaszában a minisztérium.

Az infrastruktúra üzemeltetésével és használatával kapcsolatos költségek és díjak csökkentésére irányuló ösztönző intézkedésekkel, valamint a pályahálózat-működtetők által beszedett díjak és a vasúti szolgáltatások fenntartásához közvetlenül kapcsolódó költségekkel kapcsolatban az NFM azt hangsúlyozta: Magyarország már megfelel az elvárásoknak, bár valóban csak a kötelezettségszegési eljárásban megszabott 2009 őszi határidő után teljesítette a feltételeket.

A fejlesztési tárca jogelődje például csak 2008-ban fogadta el és jelentette meg a költségekkel megegyező díjakról rendelkező jogszabályt. A hatálybaléptetés azonban éppen az uniós szabályok miatt nem történhetett meg a 2010-2011-es menetrendi év kezdete, azaz 2010 decembere előtt – közölte a szaktárca, hozzátéve, hogy a Bíróság azért adott helyt az Európai Bizottság kifogásainak, mert csak azt állapíthatta meg, hogy a megadott határidőre nem következett be a jogszabály alkalmazása, a jelenleg alkalmazott feltételeket nem vizsgálta.

Kapcsolódó hírek