Red Bull Air Race: Szocsi helyett Rovinj

iho   ·   2015.03.04. 08:45
cim

Az idei szezon harmadik versenyét a korábban meghirdetett helyszínlistával ellentétben az oroszországi Szocsi helyett a horvátországi Rovinjban tartják május legvégén. A bejelentés úgy fogalmaz, hogy az eredeti helyszínt sajnálatos módon „pénzügyi és szervezési nehézségek” miatt kellett lecserélni.

A tavalyi horvátországi verseny (fotók: Red Bull Air Race)

– Nagy dolog lett volna először rendezni Air Race-futamot Oroszországban, de a jelenlegi nemzetközi piaci helyzet miatt oroszországi partnereink rendkívül magas árfolyamokkal kellett, hogy szembesüljenek – fogalmazott  Eruich Wolf, a verseny igazgatója, aki szerint emiatt nem lehetséges a megfelelő színvonalú infrastruktúra, és egyúttal az elérhető árú jegyek biztosítása.

Wolf nem említette az egyéb nehézségeket, vagyis az Oroszországgal szembeni nyugati embargót, az ukrajnai konfliktus miatt feszültségeket, de azt jelezte: most még idejében meg lehetett hozni a döntést annak érdekében, hogy idén is jól szervezett, nyolcfutamos versenysorozatot garantáljanak a szervezők: „alkalmunk van visszatérni Horvátországba, ahol látványos versenyünk volt tavaly, ugyanakkor még mindig reméljük, hogy a jövőben rendezhetünk versenyt Szocsiban”. Egyébként tavaly év végén még nem is egy, hanem két oroszországi futamról lehetett hallani, Szocsi mellett Szentpétervárról is, de végül az északi nagyváros nem került fel az eredeti 2015-ös listára.

Az átalakult versenynaptár

Mint azt az idei első verseny előtt jeleztük, az Abu Dzabiban tartott futam után Japán következik, ezután megy át a mezőny Rovinjba, majd júliusban Budapest, augusztusban Ascot, szeptemberben az ausztriai Spielberg, aztán a texasi Fort Worth, végül októberben a nevadai Las Vegas lesz a helyszín.

Az isztriai kisvárosban, Rovinjban a festői tengeröböl felett tavaly áprilisban, meglehetősen izgalmas szélviszonyok közepette rendezték a versenyt, a döntő mezőnye az előfutamokhoz képest javarészt hátszélben vette a kapukat, sok pilóta vágta le a pilonokat, amint a légmozgások elsodorták őket a kiszámított pályáról.

Nigel Lamb, aki végül a tavalyi sorozatot összetettben megnyerte, ezt a versenyt nem tudta befejezni, mert gurulás közben eltörte a légcsavarját. A futamgyőzelem Hannes Arch trófeagyűjteményét gazdagította, aki akkor még joggal remélhette, megszerzi a 2014. évi győzelmet, de végül az osztrák az utolsó ausztriai futamon szorult a második helyre.

Az idei első győztes Abu-Dzabiban a brit Paul Bonhomme volt, az ausztrál Matt Hall előtt. A kanadai Pete McLeod után következik a tavalyi esélyes Hannes Arch, és csak ötödik lett 2014 bajnoka, Nigel Lamb. Besenyei és a magyar Corvus Racer hetedik helyen, sikeres pontszerző versenyzés után várhatja a Japánban sorra kerülő következő futamot.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.