Rekordösszeget fektetett be tavaly az FS Group

iho/vasút   ·   2024.04.16. 12:00
fs_milano

Tizenhatmilliárd eurót. A bevételek tizenötmilliárd eurót tettek ki, ez nyolc százalékos növekedés 2022-höz képest.

Az olasz nemzeti vasút Ferrovie dello Stato Italiane (FS) pénzügyi jelentése alapján a csoport százmillió eurós nettó nyereséget ért el, ami az előző évi eredmény hatszorosa.

A Luigi Ferraris vezérigazgató által irányított FS Group növekedését különböző tényezők befolyásolták. A személyszállítási üzletágon belül nőtt az utasok száma, ez 2022-höz képest jelentősen, 11,2 százalékkal járult hozzá a bevételek növekedéséhez. A vállalat első embere szerint a bonyolult év ellenére az árufuvarozásból származó bevételek is hat százalékkal emelkedtek.

A csoport elsősorban Európára összpontosított, pozitív eredményekkel: a nemzetközi tevékenységekből származó bevételek nyolcvan százalékkal nőttek 2020-hoz képest. Ez a javulás a nagysebességű vasúti szolgáltatások franciaországi és spanyolországi bővülésének, valamint a logisztikai üzletágnak az Olaszországgal integrált közép-európai piacon történő fejlődésének tudható be.

Ferraris kiemelte a csoport eredményeit, üzemelési csúcspontjait, valamint elkötelezettségét a nemzeti helyreállítási és ellenállási terv (NRRP) ütemezése mellett: 2023. december 31-éig a terv keretében tervezett projektekre elkülönített forrásból nyolcmilliárd eurót (jelenlegi árfolyam alapján cirka 3000 milliárd forintot) fektettek be. Vagyis ütemterv szerint haladnak és fontos fejlesztéseket végeznek Olaszország infrastruktúrája és növekedése érdekében.

A szakember elégedett a személyszállítás növekedésével: a vonatok utasmennyisége mára visszatért a Covid-pandémia előtti szintre, mely erős keresletet és a turizmus jelentős fellendülését tükrözi.

A logisztikai részleg is megmutatta ellenállóképességét: a kihívások ellenére hét százalékos forgalomnövekedést ért el. Ferraris ezt a sikert az európai stratégiai pozíciónak tulajdonította, mely lehetővé tette az integrált és versenyképes ajánlatokat – számol be a Rail Tech.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: Shutterstock / railtech.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek