Rendőrök őrzik az utasok nyugalmát a 100-as vonalon

iho/vasút   ·   2021.11.29. 18:00
testkamera_mav

Sok a balhézó utas, ezért november 29-étől néhány kora reggeli és késő esti vonaton rendőrök vagy vasútőrök is szolgálatot teljesítenek.

A Készenléti Rendőrség a MÁV Biztonsági Igazgatóságának kérésére fegyveres erőt ad a vonatszemélyzet mellé a Debrecenből 2:31-kor és 4:21-kor Budapest-Nyugatiba induló 6009 és 6099 számú sebesvonatokon, a Nyíregyházáról 18:45-kor a Nyugatiba induló 6133-as személyvonaton, valamint a Nyugati pályaudvarról 20:28-kor és 22:28-kor Debrecenbe tartó 6008-as és 6098-as számú sebesvonatokon. Ezen járatokon felül a december 12-ével életbe lépő 2021/2022-es menetrendben vasútőr kíséri a Nyugatiból 5:03-kor Nyíregyházára induló 6160-as személyvonatot, valamint a Nyíregyházáról 15:45-kor a Nyugatiba tartó 6103-as sebesvonatot.

A VDSZSZ Szolidaritás vasúti szakszervezet szerint a 100-as vonalon általános jelenség, hogy az este 8 óra után induló vonatokon sok a problémás – menetjegy nélkül utazó, részeg vagy kábítószer hatása alatt álló, hajléktalan – utas, akik a többi utast is zaklatják. Számos fiatal, nem egy esetben csoportosan, ezeken a vonatokon utazik haza buliból, menetjegy és személyes iratok nélkül, a vonatokon alkoholt fogyasztanak, hangoskodnak. A MÁV-Start által rendelkezésre bocsátott testkamera nem minden esetben jelent számukra visszatartó erőt. A bódult állapotban lévők sokszor fel sem ismerik a kamerát, viselkedésüket így nem befolyásolja, ezért több esetben a kamera már csak az utólagos bizonyításhoz elegendő.

A MÁV-Start felvette a kapcsolatot a Biztonsági Szervezettel, ennek eredményeként a vasútőrök ezen vonatok teljes útvonalára adnak vonatkíséretet, valamint az ORFK és a Készenléti Rendőrséggel is felveszik a kapcsolatot a rendőri jelenlét érdekében.

A VDSZSZ kezdeményezte, hogy a 6160, 6195, 6103, 6133, 6008 és 6098 számú vonatoknál a MÁV-Start állítsa vissza az egy plusz egy fős vasúti személyzetet, a kocsik számától és a vasúttársaság KSz 9. számú mellékletében előírt minimális létszámnormától függetlenül. A MÁV-Start a problémát elismerte, a plusz személyzetet azonban nem tartja indokoltnak a rendőrök és vasútőrök jelenlétének tükrében. Mózes Tibor, a VDSzSz Szolidaritás alelnöke elmondta: a munkavállalók pszichikai és testi épségének megőrzése elsőrendű feladat, a rájuk leselkedő veszélyhelyzeteket be kell azonosítani, megszüntetésükre pedig haladéktalanul intézkedéseket szükséges tenni. A szakszervezet a következő hetekben megfigyeli, hogy a valóságban mi valósul meg a vonatkíséretből, véleményük szerint ezt követően pedig közösen ki kell majd értékelni a tapasztalatokat.

(Nyitókép forrása: MÁV-Start Zrt.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek