Részben duálüzemű motorvonatokra írt ki tendert az SŽ

iho/vasút   ·   2022.07.31. 10:00
sz_flirt

A szlovén nemzeti vasúttársaság húsz dízelmeghajtású, felsővezetékes üzeműre is alakítható, valamint húsz dízel- és villamosüzemben is használható motorvonatot szerezne be.

A kiírás szerint a háromrészes hibridvonatokat a Szlovéniában alkalmazott három kilovoltos egyenárammal betáplált felsővezetékről, valamint dízelüzemben is lehetne használni. A szintén háromrészes dízelszerelvényeket pedig igény esetén át lehetne alakítani felsővezetékes üzeműre is.

Az új szerelvényeket nemcsak belföldön használná az SŽ, elsősorban nemzetközi forgalomban vetnék be: Horvátországba és Ausztriába is átjárnának velük, többek között Villachig, Klagenfurtig, Bleiburgig és Grazig.

A napokban megjelent közbeszerzésre jelentkezőknek igazolniuk kell, hogy az átalakítás pénzügyileg ésszerű és hatékony: a költségek nem léphetik át a teljes beszerzés költségének tizenöt százalékát. A kontraktus a járművek beszerzésén felül magába foglalja azok karbantartását és az alkatrészellátást, a dokumentációt és a szükséges szoftvereket, továbbá a szlovén vasúttársaság dolgozóinak képzését. A pályázatokat szeptember 12-éig adhatják be az érdeklődő járműgyártók.

A nemzeti vasúttársaságon felül a vasúti infrastruktúra-kezelő SŽ-Infrastruktura is járműbeszerzésre szánta el magát: legfeljebb huszonöt speciális célú, kéttengelyes vagonra írt ki közbeszerzést. A járműveket infrastruktúra-karbantartáshoz szükséges berendezések és anyagok szállítására vetnék be. A kocsiknak eleget kell tenniük az Európai Unió zajcsökkentési előírásainak, továbbá EU-szerte használhatóknak kell lenniük. Az ajánlatokat szeptember 12-éig lehet benyújtani. Az értékelés során nem a kért ár lesz az egyetlen szempont – jelenti az International Railway Journal.

(Nyitóképünkön a szlovén motorvonattender legvalószínűbb befutója, a Stadler Flirt-járműcsaládja, melyekből már többet is vásárolt az SŽ. Kép forrása: IRJ)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek