Ritkaságokkal állt elő a BKV

iho   ·   2018.02.22. 21:15
bkv_kislid

A relikviák teljes palettáját lehetetlen felsorolni, de összegyűjteni is nehéz volt. De a szervezők arra törekedtek, hogy a BKV által üzemeletetett járművekről és a szolgáltatásról olyan átfogó képet nyújtson a társaság fennállásnak ötvenedik évfordulója alkalmából, amilyet eddig még nem láthatott a közönség.

Jegylyukasztók a kor emblematikus járműveinek modelljeiről

A Budapest Közlekedési Vállalat 1968. január 1-én alakult. Előtte 1922-ben jött létre a Budapest Székesfővárosi Közlekedési Rt. (BSZKRT, a “Beszkárt”), amely az egységes fővárosi villamosvasúti hálózatot megteremtette. A BSZKRT 1949. december 31-én megszűnt. Új közlekedési vállalatok alakultak, mintegy feldarabolva.

Mindezen vállalatokat nem fogta össze egységes közlekedéspolitika, hálózatfejlesztés, forgalomirányítás, vállalatigazgatás. A Fővárosi Tanács Végrehajtó Bizottságának döntése alapján 1968. január 1-jén megalakult a Budapesti Közlekedési Vállalat, a BKV – emlékeztetett a társaság születésére Bolla Tibor, a cég elnök-vezérigazgatója.

Metroszerelvények is megtekinthetőek, természetesen makettek formájában

A kiállítson megemlékeznek az 50 évvel ezelőtti Ganz villamosokról, a 620-as és 180-as ősrégi Ikarusokról és a szovjet gyártmányú trolibuszokról, s bemutatják az új szerelvényeket is. Hiszen a modernizálódó közösségi közlekedésnek, az új viszonylatok és közlekedési csomópontok mellettn a járműpark is cserélődött.

Több még forgalomban lévő, vagy már használaton kívüli járműről láthatóak fotók, makettek. A makettek sorában például megtekinthető az 1-es villamos vonalán 1984-novembében forgalomba állított Tatra T5C5 csehszlovák villamos, ugyancsak kiállítási tárgy egy TW 6000-es, valamint az újak között egy Combino is - természetesen makett formájában. Ugyanígy látható a többi között egy 81-717.2K jelzésű metrószerelvény is.

Régi BKV-s egyenruhák és karszalagok, eredeti járműtartozékok (kapaszkodók, lámpák) idézik fel a harminc-negyven évvel ezelőtti hangulatot, a nosztalgia homályába vesző menetrendi táblák és járműtáblák, BKV-s plakettek, érmék, jelvények, zászlók, valamikori utastájékoztató anyagok, hajdani jegyek, bérletek, jegylyukasztók, a retro korszakot felidéző egyéb fotók és dokumentumok is megjelennek. Egy kincs a hatvanas évekből: a „Kölcsönös udvariasság, nagyobb biztonság" az utazóközönségnak szóló plakát.

Az igazgató kiemelte, hogy ezek a tárgyak ma már a műgyűjtők figyelmét is felkeltik, főleg a volt szovjet, kivont szerelvények járműtartozékai érdeklik őket. A megnyitó végén lezártak egy időkapszulát is, mely egy, az ötvenedik évfordulóra készített emlékérmet és egy új kiadványt tartalmaz.

Ötven év múlva nyitják ki az időkapszulát, amibe egy emlékérmet és egy prospektust tettek

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek