Romániában továbbra is közlekedési gondokat okoz a hófúvás

MTI/iho   ·   2018.02.28. 11:29

Továbbra is közlekedési gondokat okoz Románia délkeleti részén az erős szél és a rendkívül hideg idő. Szerdán még mindig havazott a Fekete-tenger partján lévő dobrudzsai megyékben, valamint a fővárost a tengerparttól elválasztó Baragan-síkságon, ahol az óránkénti ötven kilométeres sebességet meghaladó szél hóátfúvásokat okoz, ellehetetlenítve az utak és vasúti pályák megtisztítását. Továbbra is le van zárva a fővárost a tengerparttal összekötő A2-es, valamint a Konstancát elkerülő A4-es autópálya, valamint tizennégy főút és negyvenhét megyei út Konstanca, Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Teleorman, Vrancea, Dolj és Olt megyében. A román állami vasúttársaság százhét járatot törtölt, de a közlekedő járatok is jelentős késéseket halmoznak fel. Az erős szél miatt az ország mind a négy tengeri kikötőjét bezárták.

Harmadik napja szünetel a tanítás az ország délkeleti megyéiben és a fővárosban. Bukarest több mint négyszáz iskolájában Gabriela Firea főpolgármester egész hétre meghosszabbította a tanítási szünetet. A katasztrófavédelem egységei a héten négyszázötven bajba jutott embert mentett ki a hó fogságából, és több mint ötven esetben segítettek a mentősöknek kórházba szállítani a beteg vagy kezelésre szoruló embereket.

Románia huszonnyolc déli, keleti és központi megyéjében csütörtökig fagyriadó van érvényben: éjszakánként a hőmérséklet a legtöbb helyen mínusz húsz Celsius fok közelébe vagy alá süllyed, de a nappali csúcshőmérséklet sem emelkedik mínusz nyolc fok fölé. A hideg idő miatt nagyon megnőtt a gázfogyasztás Romániában. A gázvezeték-hálózatot kezelő állami vállalat, a Transgaz közlése szerint a rendszerben található gázmennyiség szerda reggel alig haladta meg a kritikusnak tekintett harminchárommillió köbmétert, miközben a harmincnyolc-negyvennégymillió köbméter közötti értékeket tekintik normálisnak. A Transgaz mindazonáltal arról biztosította a közvéleményt, hogy az ország gázellátása nincs veszélyben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Repülés Hajózás Nagyvasút Légiközlekedés Belvíz

Brüsszel döntött: 2040-ig el kell készülnie a Budapest–Bukarest NSV-nek

iho.hu   ·   2024.06.17. 11:45

Jóváhagyták a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésére vonatkozó új uniós rendeletet, benne a magyar és a román főváros közötti nagy sebességű vasút megépítésére vonatkozó passzust. A döntés végleges, a hálózatot három lépésben fejlesztik tökélyre, a végső határidő 2050.