Setra-csöppség Budapesten: újabb midit tesztel a BKV

iho/közút   ·   2024.05.17. 08:45
setra_multiclass

Május 17-étől 21-éig a fővárosban lehet díjmentesen kipróbálni a gyártó tavaly megújult MultiClass buszcsaládjának legkisebb tagját, az S510LE-t.

Az úgynevezett maximidi kategóriába tartozó, 10,5 méter hosszú autóbusz magyarországi turnéjának utolsó állomásaként öt napig a BKV-nál, a dél-pesti régióban dolgozhat üzemi körülmények között. Bár a jármű utasterét inkább az elővárosi közlekedésre optimalizálták, a társaság a buszt a pünkösdi ünnepi időszakban az alacsonyabb utasszámú viszonylatokon fogja alkalmazni.

Az új technika által nyújtott vezetési- és utasélményeken túl, a tesztelés alatt megszerzett tapasztalatok kiváló referenciaként tudnak majd szolgálni a maximidi méretkategóriájú járművek jövőbeni forgalomba állításához a dél-pesti térségben.

A MultiClass S510LE típusú tesztautóbusz műszaki paraméterei közül kiemelendő a 48 voltos lágyhibrid (mild hibrid) rendszer, ami többek között elinduláskor és üresjáratban támogatja a dízelmotor működését, a teljes, 360 fokos képet adó kamerarendszer, valamint a keréknyomás-ellenőrző rendszer, mely a nyár közepétől már kötelező tartozékként szerepel az Európai Unió egész területén forgalomba helyezendő autóbuszokon. További műszaki tulajdonságok itt.

A mézarany színű próbajármű május 17-én, pénteken délután a 183-as vonalon fog közlekedni. 18-án, szombaton, 19-én, Pünkösd vasárnap és 20-án, Pünkösd hétfőn a 185-ös és a 217-es vonalakon, 21-én, kedden pedig a 117-es és 185-ös viszonylatokon tűnik fel majd az autóbusz, jellemzően napközben. A részletesebb menetrend ide kattintva, pdf-ben letöltve olvasható, de az autóbusz indulási időpontjai a BudapestGo alkalmazásban is láthatók lesznek, valamint a közterületi Futár kijelzőkön is megjelennek.

A tesztautóbuszon az utazás díjmentes.

A BKV arra kéri az utasokat, hogy a fel- és leszállásnál az érintett viszonylatokon érvényben lévő elsőajtós felszállási rendet tartsák be. A jármű tesztjellege miatt a Budapesten megszokottaktól eltérő kialakítások előfordulhatnak (például leszállásjelzés, indításjelzés, utastájékoztatás, merőben eltérő színvilág).

(Nyitóképünkön a Setra MultiClass buszcsaládjának legkisebb tagja, az S510LE. Kép forrása: BKV Zrt.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.