Spanyol reptéri illetékeknövelés: halálos vétek

iho/repülés   ·   2012.07.26. 16:00
cim

Az Európai Légitársaságok Szövetsége (Association of European Airlines, AEA) nyomatékosan elítéli a spanyol kormánylépését, amellyel szimpla költségvetési megfontolásokból felemelte a repülőtéri illetékeket. A tarifák növelése aránytalanul nagy, és áadásulaz intézkedést nem előzte meg a légitársaságokkal ilyenkor szükséges konzultáció – hangzik a szövetség közleménye, amelyben az AEA az Európai Bizottságot is felszólítja, kezdeményezzen vizsgálatot az ügyben.

Mint beszámoltunk róla, az intézkedés miatt több légitársaság tiltakozott, más cégek mellett a Ryanair is drasztikus járatcsökkentéseket jelentett be. A madridi és barcelonai vonalon történő leépítés érinti a Budapestről induló spanyolországi járatokat is.

A spanyol állami tulajdonú repülőtérkezelő vállalat, az AENA július elsejei hatállyal növelte meg az illetékeket, mindenfajta előzetes tárgyalás és indoklás nélkül, amit pedig európai uniós direktívák írnak elő erre az esetre.

A spanyol kormány ráadásul visszamenőleges hatállyal léptette életbe az intézkedést, ami azt jelenti, hogy a megemelt tarifákat minden július elsejétől igénybe vett repülőjegyre rá kell terhelni, függetlenül attól, hogy a jegyeket jóval azelőtt vásárolták meg. A legnagyobb és legerősebb forgalmú repterek, Barcelona és Madrid-Barajas esetében az illetékeket egyenesen a duplájára emelték.

Az AEA azért is ellenzi a lépést, mert miután a spanyolországi repterek forgalma igen komoly mértékben,4,6 százalékkal csökkent, inkább a reptéri illetékek csökkenésesegítette volna a turizmus erősödését, és ezzel a spanyol gazdaság kilábalását a válságból.

A spanyol kormány lépése súlyosan érint sok európai légitársaságot – emlékeztet a szövetség közleménye. A helyzetet az AEA főtitkára elfogadhatatlannak minősítette. Mint mondta, az európai légitársaságok nehéz időket élnek, annak a paradoxonnak az árnyékában, hogy a légiforgalom növelése mellett az üzemanyagköltségek növekedése lehetetlenné teszi a nyereséges működést. Ebben a gazdasági helyzetben még tovább terhelni a légitársaságokat és az utasokat: halálos vétek - fogalmazott Husain Khan, az Európai Légitársaságok Szövetségének főtitkára.

Kapcsolódó hírek