Szálló konferenciaközponttal, cargo-központ Ferihegyen

iho/repülés   ·   2011.09.12. 09:04

A Világgazdaság cikke szerint 2014-re épülhet meg a közvetlen reptéri kapcsolattal rendelkező, 3-4 csillagos, több mint 200 szobás, jelentős konferencia- és tárgyalótermi kapacitással rendelkező szálloda a 2B terminállal szemben.

„Még tart a tervezés, a szerződést 2012-ben írhatjuk alá a beruházóval. Az elképzelések szerint az üzemeltető valamelyik nagy nemzetközi szállodalánc lesz. Az építkezés jövő év végén, 2013 elején indulhat, s kedvező esetben már 2014-ben megnyílhat a szálloda” – mondta a Világgazdaságnak René Droese, a repteret üzemeltető Budapest Airport (BUD) Zrt. ingatlanfejlesztési igazgatója.

A terv nem új keletű, a projekt már 2008-ban igen előrehaladott állapotban volt, de azt a pénzügyi válság és a hotelpiac bezuhanása miatt jegelni kellett. A tervek szerint a körülbelül 25 millió eurós beruházást az ingatlanfejlesztő cég finanszírozná, de a hotel paramétereit a BUD szabná meg. Az építkezésnek még van egy adminisztratív akadálya, ennek elhárításáról a BUD és a kormányzat előrehaladott tárgyalásokat folytat. Ennek lényege, hogy a Budapest Airport által vagyonkezelésbe kapott reptéri földterületen harmadik fél is folytathasson fejlesztést.

A szállodaépítés csupán az egyik eleme annak a mintegy 300 millió eurós (82,5 milliárd forintos) fejlesztési tervnek, amely a következő 10-15 évben valósulhat meg a reptér területén. A beruházások által a jelenlegi 12 ezer munkahely mellett 10 ezer új jöhetne létre a légikikötőben és a hozzá kapcsolódó létesítményekben.

A fejlesztési koncepció egyik nagyszabású része a Cargo City nevű légiáru-kicserélő központ. Tervezése és engedélyeztetése már tart, a jövő év elején pedig megkezdődhet a fejlesztés első fázisának építése. Ennek során a reptér területén szétszórva lévő, lerobbant állapotú kargólétesítmények helyett új területen központosított bázist hoznak létre.

A várhatóan 2012-re felépülő, 11 ezer négyzetméteres raktár, valamint a hozzá kapcsolódó 4000 négyzetméternyi irodatér 80 százalékának hasznosítására már leszerződött a Budapest Airport két jelentős földi kiszolgálócéggel, a Celebi Ground Handlinggel és a Malév Ground Handlinggel. A Cargo City beruházás első lépcsőjének költségvetése 14 millió euró, amelyet a BA finanszíroz banki hitelből.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.