Széchenyi Alapok: kétmilliárd forint a vasúti árufuvarozás fejlesztésére

iho/vasút   ·   2020.07.23. 18:00
cer-mozdonyok0

– Az európai vasúti logisztikai szektorban stratégiai jelentősége van a növekedésnek, a növekedési képességnek a piaci szereplők rendkívül intenzív integrációja miatt. A régió vezető vasúti árufuvarozó társaságaként folyamatosan keressük a fejlődési lehetőségeket, amelynek legfrissebb eredményeként júniusban megkaptuk az engedélyt az ausztriai működéshez, továbbá bejegyezték új, kolozsvári székhelyű cégünket – mondta Horváth László, a CER Csoport igazgatóságának elnöke. A 160 főt foglalkoztató cég tavalyi szállítási kapacitása 4 millió tonna felett volt, a tizenegy saját és nyolc bérelt mozdonyból álló flotta azonban nem biztosít elegendő szabad kapacitást. Jelenleg ez a forgalomnövekedés elsődleges korlátja, így a befektetést a mozdonyflotta bővítésére tervezik fordítani. A hagyományos vasúti árufuvarozás mellett klasszikus vasúti és intermodális fuvarozásszervezést és szállítmányozást is végez a CER Csoport, valamint haditechnikai és egyéb speciális szállítási megbízásokat is teljesít.

A fejlesztést abból a 2,2 milliárd forint összegű tőkebefektetésből valósítják meg, amelyet a Széchenyi Alapok és két független piaci társbefektető hajt végre. Az invesztíció hatására a CER Csoport méretben és eredményességben egyaránt számottevő növekedést tervez elérni, saját tőkéjének értéke két éven belül várhatóan meg fogja haladni a 10 milliárd forintot. A társaság tervei szerint 2022 végéig bevezetteti papírjait a BÉT-re.

Az idei horvát terjeszkedést jövőre az osztrák, a lengyel és a román piac követi.

– Ez a befektetés is része annak a törekvésünknek, amellyel a fejlődési potenciállal rendelkező, már ma is jelentős méretű magyar vállalatokat kívánjuk támogatni a külföldi piacszerzésben és a további növekedésben. A mostani pre-IPO-s tőkebefektetéssel a CER Csoport tőzsdei bevezetése elérhetőbb közelségbe kerül. A Széchenyi Alapoknak kiemelten fontos szerepe van abban, hogy befektetései révén minél több hazai közép- és nagyvállalat jusson el a BÉT piacaira. Annak külön örülünk, hogy az utóbbi évtizedekben méltatlanul háttérbe szorult vasúti árufuvarozás új lendületéhez hozzá tudunk járulni – fogalmazott Jobbágy Dénes, a Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek