Szemtelenül olcsó ajánlatot tettek a kínaiak a bolgár ingavonattenderen

iho/vasút   ·   2024.03.29. 12:00
crrc

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a CRRC Qingdao Sifang Locomotive kaphatott-e tisztességtelen támogatást. A kínaiak inkább meghátráltak.

A bolgár közlekedési és kommunikációs minisztérium által húsz villamos üzemű ingavonati szerelvényre, valamint azok tizenötévnyi karbantartására kiírt közbeszerzés becsült értéke körülbelül 1,2 milliárd leva (jelenlegi árfolyam alapján hozzávetőlegesen 225 milliárd forint). Tavaly decemberben a spanyol Talgo egy 1,22 milliárd levás (230 milliárd forintos) ajánlatot nyújtott be, a CRRC Qingdao Sifang Locomotive viszont sokkal kevesebb pénzt, mindössze 607 millió levát (115 milliárd forintot) kért.

A külföldi támogatásokról szóló rendelet értelmében a vállalatok kötelesek értesíteni a Bizottságot, ha az Európai Unióban egy közbeszerzés értéke meghaladja a 250 millió eurót (cirka 94 milliárd forintot), és a vállalat az értesítést megelőző három évben legalább négymillió euró (másfél milliárd forint) külföldi pénzügyi hozzájáruláshoz jutott legalább egy harmadik országból.

A Bizottság a rendelet alapján mélyreható vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a CRRC leányvállalata kapott-e olyan tisztességtelen támogatást, mely torzította a belső piacot azáltal, hogy lehetővé tette az indokolatlanul előnyös ajánlat benyújtását. A vizsgálat azonban most lezárul azáltal, hogy a kínai vállalat visszalépett a tendertől.

Thierry Breton, belső piacért felelős uniós biztos elmondta, a külföldi támogatásokról szóló rendelet alapján végzett első vizsgálatok már alig néhány hét alatt eredményt hoztak. Az uniós egységes piac nyitott a valóban versenyképes és tisztességes vállalatok előtt. Hozzátette: továbbra is minden szükséges intézkedést meg fognak tenni az európai gazdaság biztonságának és versenyképességének megőrzése érdekében, méghozzá magabiztosan és gyorsan – jelenti a Railway Gazette.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: Pixabay)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek