Szeptembertől nem járnak buszok Székesfehérváron?

iho/közút   ·   2012.04.04. 13:32

A Volán-társaságok tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. feltehetőleg a helyi buszjáratok megszüntetésével szorítaná rá a megrendelt közösségi közlekedési szolgáltatások kifizetésére az önkormányzatokat. A rendcsinálás első állomása Székesfehérvár.

Június 1-jén az Alba Volán Zrt. felmondja a helyi autóbuszjáratok közlekedtetésére kötött szerződését Székesfehérvár önkormányzatával. Az MNV magát megnevezni nem kívánó illetékese szerint: a székesfehérvári céget a vagyonkezelő az önkormányzat „súlyos szerződésszegésére” hivatkozva szólította fel szerződése felbontására.

Az önkormányzat valódi mulasztása, hogy immár évek óta nem fizeti ki az általa megrendelt buszjáratok közlekedésének ellenértékét. A város 2011-ben mintegy 370 millió forinttal maradt adósa az Alba Volánnak. A társaság járatritkításra és tarifaemelésre vonatkozó javaslatai pedig eddig nem kaptak szabad jelzést a város vezetésétől.

A javasolt járatritkítás helyett a székesfehérváriaknak így hamarosan a teljes buszközlekedés megszűnésével kell szembenézniük, feltéve persze, hogy az Alba Volán rövid időn belül nem tud megegyezni a helyi önkormányzattal a tartozások rendezéséről.

A székesfehérvári buszjáratok ugyanis a nemzeti vagyonkezelő határozata alapján nem állnak le azonnal. Az Alba Volánnak június 1-jén kell felmondania szerződését, három hónapos türelmi idővel. Ami azt jelenti, hogy az autóbuszok szeptember 1-jéig biztosan nem tűnnek el a város útjairól. Addig pedig lehet reménykedni, hogy az önkormányzat és a Volán tárgyalásain találnak megoldást a buszközlekedés hosszú távú finanszírozására – írja a Népszabadság Online.

Az iho.hu információi szerint Sopronban és Nyíregyházán is várható a közlekedés leállása.

Kapcsolódó hírek