Szerbia folytatja a Belgrád–Budapest vasútvonal szerbiai szakaszának korszerűsítését

iho/vasút   ·   2020.08.15. 12:00
delvideki_teherautok01

Több szakaszban zajlanak a vasútépítési munkálatok a Belgrád–Újvidék vonalszakaszon: a felújítás várhatóan 2021 őszére fejeződik be, és a két szerbiai nagyváros között a menetidő fél órára csökken. Az Újvidék és Szabadka közötti szakasz rehabilitációs munkái ezt követően indulnak be.

Zorana Mihajlović szerb közlekedési miniszter a vajdasági vasútépítés kezdetét a jövő év első felére teszi, megjegyezve, hogy időközben szépen haladnak az alternatív útvonalként szóbajövő, regionális vasútvonalak felújításával.

Az Ópazova és Újvidék közötti vasúton az orosz RZD International a fő kivitelező. A vasútépítő cég Beska állomás közelében itt egy hozzávetőlegesen ötszáz méteres viaduktot is létrehoz. A negyven kilométeres vasúti szakaszt kétvágányúsítják, a pálya tervezési sebessége 200 kilométer per óra, 28 komolyabb műtárgyat építenek, köztük a Duna árterén egy három kilométeres viaduktot, a Čortanovci alagúttal egyetemben.

A szerb fővárosból nézve Belgrád–Budapest vasútvonal átépítésének jelentősége abban rejlik, hogy a kínai kézben lévő Pireusz mélytengeri kikötőjéből az áru minél gyorsabban érhessen Európa szívébe. De Belgrádig is el kell jutnia valahogy a Görögországban feladott konténervonatoknak: nos, a szerbek modernizációs terve szerint a Belgrád–Niš vasúti szakasz korszerűsítése ugyancsak 2021-ben kezdődik, és 2025-ben fejeződik be.

„Szerbia tranzitország, és a tízes vasúti folyosó befejezésével megkerülhetetlenekké válunk. Háromszáz kilométerrel rövidebb lesz ugyanis ez az útvonal a Románián és Bulgárián áthaladó negyedik folyosónál”

– magyarázta Mihajlović.

A Szerbiát és Magyarországot összekötő új vasúti folyosó teljes hossza 350 kilométer, ebből 184 kilométer vezet Szerbiában.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek