Szerdától ismét repülnek

MTI   ·   2013.05.21. 20:17
Befejezték egy hete tartó sztrájkjukat a horvát nemzeti légitársaság pilótái és a légiutas-kísérői, így szerdától ismét menetrend szerint közlekednek a Croatia Airlines járatai. Előzmény: a múlt kedden a légitársaság mintegy száz pilótája és légiutas-kísérője azért függesztette fel a munkát, mert ragaszkodtak az áprilisban lejárt kollektív szerződésben foglalt szerzett jogaikhoz. A munkáltató az új szerződés értelmében csökkentené a dolgozók juttatásait.

A pilóták már hétfőn befejezték a sztrájkot, miután kompromisszumos egyezséget kötöttek a CA menedzsmentjével. A keddi tárgyalás után a légiutas-kísérők szakszervezete is úgy döntött, hogy szerdán felveszi a munkát. A szakszervezet elfogadta a 9 százalékos bércsökkentést és egyéb megvonásokat. Cserébe a munkáltató nem bocsátja el azt a 42 légiutas-kísérőt, akik tömegesen mentek betegszabadságra, amely miatt a CA május elsején több járatát kénytelen volt törölni. A vállalat a tömeges megbetegedés hátterében az új kollektív szerződésről folytatott tárgyalásokat sejtette.

A menedzsment és az illetékes tárca álláspontja szerint az állami légitársaság bércsökkentéssel járó átszervezése elkerülhetetlen, ellenkező esetben a cég csődbe jut. A CA múlt kedd óta naponta több tucat járatát törölte, bérelt gépekkel, illetve más útvonalakon szállította utasait. Igazgatósági becslések szerint a nyolcnapos sztrájk 8,5 millió kuna (mintegy 350 millió forint) veszteséget okozott a horvát légitársaságnak.

Kapcsolódó hírek