Széttúrják Szombathely állomást

iho   ·   2023.09.25. 09:00
00_Szombathely_M44_313_gysev

Szeptember 28-án megkezdődnek a szombathelyi pályaudvar északi területének átépítési munkálatai.

Az átépítés I. ütemében szeptember 29-étől november 2-áig a Szombathely–Vép szakaszon vonatközlekedés nem lesz, az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják az alábbi rend szerint: a személyvonatok esetében Szombathely és Vép között közlekednek vonatpótló autóbuszok. A Szombathely–Győr–Budapest Keleti viszonylatban közlekedő intercityk esetében Szombathely és Csorna, a Szombathely–Székesfehérvár–Budapest Déli útvonalon közlekedő IC-knél pedig Szombathely és Celldömölk között kell autóbuszra szállniuk az utasoknak.

A szakemberek a vasúti pálya rekonstrukcióját végzik el, új biztosítóberendezéseket építenek be és bizonyos szakaszon a felsővezetéki rendszer is megújul. A rekonstrukciós munkálatok miatt a szeptember 29. és november 2. közötti időszakban Szombathely és Vép között nem lesz vonatközlekedés, az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják. A munkálatok második üteme alatt, október végétől december elejéig több szakaszon lesz érvényben vágányzár – számol be a GYSEV a honlapján. A szombathelyi pályaudvar északi területének felújítására azért van szükség, mert a pálya állapota miatt jelenleg csak sebességkorlátozás mellett közlekedhetnek a vonatok. Az átépítést követően megszűnnek a sebességkorlátozások, így pontosan lehet tartani az egyes vonatok menetrendjét. 

Itt még Szöcske robog, de szeptember végétől egy hónapon át nem lehet majd közlekedni (fotó: Tóth Márk)

Szombathely állomás páros oldali kitérőkörzetben a rekonstrukciós munkálatoknak köszönhetően megszűnik a jelenlegi mechanikus váltóállítás és a kitérőket a forgalomirányító központból vezérlik. Az érintett területen korszerű villamos váltófűtést építenek be, ennek köszönhetően a téli időszakban sem lehet probléma a váltók átállításával. A munkálatok során a kitérőállítások mellett a további biztosítóberendezési szerelvények központi vezérlése és felügyelete is megvalósul, a régi, elavult mechanikus szerkezeteket elbontják. 

A rekonstrukciós munkálatok részeként bizonyos szakaszokon átépül a felsővezetéki rendszer. Az új berendezések működéséhez szükséges energiát szünetmentes áramellátás fogja biztosítani, melynek köszönhetően kisebb áramszünet esetén is fenntartható a vonatközlekedés. 

Az kitérők átépítése, központi vezérlése, valamint a váltófűtés beépítése jelentősen növeli a vasúti közlekedés biztonságát, javítja a menetrendszerűséget. A felújítás után az érintett területen már csak kisebb karbantartási munkálatok szükségesek a szolgáltatási színvonal fenntarthatóságához.

Az átépítés II. ütemének időszaka alatt több vágányzár is lesz Szombathely térségében, erről a későbbiekben ad pontos tájékoztatást a GYSEV Zrt.

(fotó: GYSEV)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek