Szolnokról szállíthat Flirtöket a Stadler Finnországba

iho/vasút   ·   2022.12.18. 09:00
02_flirt_vr_group

A Stadler húsz Flirt motorvonat szállításáról írt alá szerződést finn a VR Grouppal. A vonatok Helsinki és Tampere térségében fognak közlekedni. A szerződés magában foglalja a pótalkatrészek szállítását, valamint opciót további ötven vonat megrendelésére és teljes körű karbantartásra is. Az új járművek kocsiszekrényei a Stadler legnagyobb, több mint 600 főt foglalkoztató alumínium hegesztő és fényező üzemében, Szolnokon készülnek majd, a magyar szakemberek összesen nyolcvan kocsitestet gyártanak le 2024-től.

Az új vonatokat a regionális közlekedésben állítják forgalomba, a főváros, Helsinki környékén és a Tampere régióban. A szerelvények szükség esetén intercity vonatként is használhatók lesznek. Az első jármű leszállítását 2026 tavaszára tervezik.

Finnországban már most nyolcvanegy Flirt közlekedik, de hasonló járművek közlekednek Svédországban, Norvégiában és Észtországban is. A korábbi járművekhez hasonlóan az új Flirtöket is kifejezetten a Finnországban jellemző, zordabb, északi éghajlathoz igazítják. A felszerelések közé tartoznak a nagyméretű hókotrók, hatékony légkondicionáló technológia padlófűtéssel az előterekben, valamint speciális hőszigetelés, és a hajtástechnika védelmét szolgáló, jól lezárt vontatási egységek.

A négykocsis szerelvények 796 utasnak kínálnak helyet, közülük 356 ülőhely. A vonatok maximális sebessége 160 kilométer/óra. Lépcsőmentes a beszállás, alacsony a zajkibocsátás a járművön belül és kívül, valamint tágas, multifunkcionális zónák vannak babakocsiknak, kerekesszékeknek, kerékpároknak és csomagoknak. Finnország a kiemelkedő dizájn egyik legfontosabb európai helyszíne, ezért a Stadler egy helyi ügynökséggel együttműködve tervezte meg az új vonatok finn dizájnját. A belső tér elegáns és stílusos, ugyanakkor moduláris, így a vonatok élettartama alatt könnyen átkonfigurálható vagy kicserélhető.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek